EkonomiGenelTürkiye

Emeklilik Yaşı İndirimi: SGK Yararlanıcılarını Belirledi!

Emeklilikte İndirim Mümkün Mü?

Emeklilik Yaşında İndirim Olur Mu?
SGK’nın mevcut mevzuatına göre, erkeklerin emeklilik yaşı 60, kadınların ise 58 olarak belirlendi. 2008’den sonra başlayan işçilerin emeklilik yaşları kademeli olarak artacak ve 2035’ten sonra emekli olacak erkek ve kadınlar, 65 yaş şartına tabi olacaklar. Bununla birlikte, SGK mevzuatında özel bir durumda emeklilik yaşında indirim yapılıyor. Bu indirim uygulanarak, çalışanın emekli olması erken bir tarihe çekilebiliyor.

Kimlere Erken Emeklilik Hakkı Veriliyor?
SGK, engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik hakkı veriyor ve emeklilik yaşında indirim yapıyor. Ancak bu hak, her engelli çocuk için verilmiyor. Bu haktan yararlanabilmek için engelli çocuğun başkasının bakımına muhtaç olması gerekiyor. Bu şart sağlandığında, SGK, bu çalışan annenin emeklilik yaşına özel bir formülle indirim uyguluyor. Böylece, daha erken bir şekilde emekli olmak mümkün hale geliyor.

Emeklilik Yaşına İndirim Hesaplaması!
Engelli bir çocuğu olan çalışan annelere SGK tarafından haklı bir ayrıcalık sağlanıyor çünkü hayatları zorlu koşullar altında geçiyor. Bu çalışan anneler, prim desteği almanın yanı sıra emeklilik yaşının düşürülmesinden de faydalanıyor. Bunun için oldukça basit bir formül uygulanıyor.

Toplam prim gün sayısı göz önünde bulunduruluyor. SGK, bu primlere yüzde 25 oranında ekleme yapıyor. Örneğin, 6000 prim günü olan bir çalışan anneye SGK tarafından 1500 prim günü ekleniyor. Bu eklenen günler kadar da emeklilik yaşında indirim yapılıyor. Yani, bu çalışan annenin emeklilik hesaplamasında toplam prim gün sayısı 7500 oluyor ve emeklilik yaşı da 1500 gün azalıyor. Bu şekilde, yıllar öncesinden emekli olmak mümkün oluyor.

Emeklilik Yaşı İndirimi: SGK Yararlanıcılarını Belirledi!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.