Ülkemizde Annelerin Sağlık, Bakım ve Ekonomik İhtiyaçları İçin Destekler
Doğum İşgücü Parası: 112 Günlük Destek
Doğum izin parası, annelere doğum izni sürecinde sağlanan bir destektir. Bu süre içerisinde çalışmayan annelerin ücretleri devlet tarafından ödenir. Geçici işgöremezlik ödeneği veya rapor parası olarak da bilinen bu destek, doğum öncesini ve sonrasını içeren toplam 112 günlük izin süresini kapsar. Ödenecek tutar, son 1 yılın kazanç ortalaması üzerinden hesaplanır. Ancak asgari ücretle çalışanlar için ödeme, asgari ücretin altında olamaz. Ayrıca, son 1 yılda 180 günden az sigortalı çalışması olanlar için ödenek, asgari ücretin 2 katını aşamaz.
Başvuru Şartları ve Hesaplama
Doğum izin parasından yararlanmak için son 1 yılda en az 90 gün prim ödemiş olmanız gerekmektedir. Ödenek hesaplaması, son 1 yılın kazanç ortalaması dikkate alınarak yapılır. Temmuz ayında yapılan maaş artışlarıyla birlikte, doğum izin parası da yükseldi. Örneğin, asgari ücretli bir annenin doğum izin parası, 24.908 TL’den 33.387 TL’ye yükseldi. Maaşa göre değişen bu destek, 112 günlük süre üzerinden hesaplanırken, çoğul doğumda bu süre 126 güne çıkar.
Kimler Yararlanabilir?
Doğum izin parasından 4/a sigortalıları (SSK), 4/b sigortalıları (Bağ-Kur), Ceza İnfaz Kurumları ile tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular, yurtdışında iş üstlenen işverenlerce çalıştırılan Türk işçileri ve ev hizmetlerinde çalışanlar yararlanabilir. Ayrıca, ay içinde 10 gün ve daha fazla çalışan analık sigortasına sahip kişiler de bu ödemeden faydalanabilir.