TMO’nun 2023 Fındık Alım Fiyatları Açıklandı: Serbest Piyasa Tercih Ediliyor mu?
TMO YERİNE SERBEST PİYASA NEDEN TERCİH EDİLİYOR?
Fındık üreticileri, TMO’nun fındık fiyatlarının serbest piyasadan daha yüksek olmasına rağmen neden fındıklarını daha çok TMO’ya sattıklarını merak ediyor. Bu durumun birçok sebebi bulunuyor. TMO’da fındık alımları randevu sistemiyle yapılmaktadır. Bu sisteme giriş yapmak ve uzun kuyruklar beklemek, üreticileri geçmiş yıllarda oldukça zorlamıştır. TMO, fındık alım noktalarını artırmış olsa da çoğu üretici serbest piyasayı tercih etmektedir.
TMO’nun fındıkta kullanılan randıman ölçüm sistemi, üreticileri serbest piyasaya yönlendirmektedir. Üreticiler, alıştıkları sisteme göre fındıklarını serbest piyasaya sattıklarında, fındıklarının yeterince kurutulmadığı gerekçesiyle TMO tarafından geri çevrilebilmektedir. Ayrıca TMO, dönüm başına belirli bir kota uygulamakta ve fazlasını almamaktadır. ÇKS sisteminde yer almayan üreticiler, bu kota engeline takıldıkları için serbest piyasayı tercih etmektedir.
SERBEST PİYASA FINDIK FİYATLARI!
Serbest piyasada fındık fiyatları merak edilmekte ve her gün fındık üreticileri tarafından araştırılmaktadır. İl bazında farklı fiyatlamalar olduğu gözlemlenmektedir. Yeni sezon fındıklarının piyasaya çıkmaya başlamasıyla birlikte Ordu’da en yüksek serbest piyasa fındık fiyatının 66 TL olduğu bildirilmiştir. Giresun’da fındık fiyatı 65 TL, Trabzon’da ise 63 TL olarak uygulanmaktadır. Sakarya ve Düzce’de fındık fiyatlarının 64 TL olduğu bilgisi verilirken Samsun’da ise fiyatların 63 TL olduğu açıklanmıştır.
Şekerin tadı kaçtı, yüzde 30 zam yapıldı! 1 kg toz şeker kaç TL oldu?
Yeni sezon fındıkların satışa başlamasıyla birlikte serbest piyasa fiyatlarının bir miktar artması beklenmektedir. Ancak fiyatların en fazla 75 TL olabileceği bildirilmiştir. Fiyatların TMO fiyatlarının üzerinde olup olmayacağı, fındık satışlarına bağlı olarak belirlenecektir. Üreticiler fındık satmazlarsa, fiyatların TMO fiyatları seviyesine yükselme ihtimali bulunmaktadır.