SGK, 33.387 TL’lik Toplu Para Ödemesiyle Müjde Verdi

Çalışan Anneler İçin Doğum İzin Parasının Detayları

Ülkemizde, annelerin sağlık, bakım ve ekonomik ihtiyaçlarına yönelik birçok düzenleme bulunmaktadır. Doğum yapan annelere verilen doğum yardımı, milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca, çalışan annelere doğum izni sürecinde maaşlarının devlet tarafından ödenmesi gibi önemli kolaylıklar da sağlanmaktadır. İşte, 2023 doğum (rapor) parası, çocuk yardımı ve emzirme ödeneği hakkında bilinmesi gerekenler…

90 Gün Prim Şartı

Doğum izin parası için son 1 yıllık sigorta prim ödemesi gerekmektedir.

112 Gün Kapsamı

Annelere doğum izni sırasında çalışmadığı sürenin ücreti devlet tarafından ödenmektedir. Geçici iş göremezlik ödeneği olarak da bilinen rapor parası, doğum öncesi ve sonrası kullanılan toplam 112 günlük izin süresini içermektedir. Bu süre için ödenecek ücret, son 1 yıllık kazanç ortalaması üzerinden hesaplanmaktadır. Ancak asgari ücretli çalışanların ödeneği, ödemenin yapıldığı tarihteki asgari ücretin altında olamamaktadır. Son 1 yıl içerisinde 180 günden az sigortalı çalışması olanların ödeneği ise asgari ücretin 2 katından düşük olmamaktadır.

Maaşa Göre Farklılık

Maaşların artmasıyla birlikte, temmuz ayında geçici iş göremezlik ödeneği de yükselecektir. Örneğin, asgari ücretin brüt günlük 330,60 liradan 447,15 liraya ve aylık 10.008 liradan 13.414,50 liraya yükselmesiyle, annenin ödeneği de 24.908 liradan 33.387 liraya çıkacaktır.

Bu tutar en düşük ödeme miktarı olup, maaşa göre yapılacak ödemeler daha da artacaktır. Örneğin, brüt maaşı 15.000 lira olan bir annenin iş göremezlik ödeneği 37.333 lira olurken, brüt maaşı 20.000 lira olan bir annenin ödemesi 49.777 lira olarak gerçekleşmektedir. İş göremezlik ödeneği, 112 günlük süre üzerinden hesaplanırken, çoğul doğumlarda bu süre 126 güne çıkmaktadır.

Kimler Yararlanabilir?

Doğum izni sürecinde geçici iş göremezlik ve emzirme ödeneği alabilecek kişiler şunlardır:

Ödeme Süreci

Sağlık hizmet sunucuları tarafından düzenlenen doğum öncesi ve doğum sonrası analık raporları, elektronik ortamda SGK veri tabanına ve işverenin ‘çalışılmadığına dair bildirim’ ekranına yüklenir ve ödeme işlemleri, sigortalının işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlükleri tarafından gerçekleştirilir.

Sigortalının erken ya da beklenenden geç doğum yapması durumunda, doğum öncesi ve doğum sonrası geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenecek olduğu süreler sistem tarafından hesaplanır ve tekil gebeliklerde 112 gün, çoğul gebeliklerde ise 126 gün olarak belirlenir. Bu ödemeler, sigortalının T.C kimlik numarasına tanımlanarak anlaşmalı bankalara gönderilir.

Maaşa Göre İş Göremezlik Ödeneği

Exit mobile version