**1. Ev Kadınlarının Borçlanma İmkanı Var Mı? 1975 Doğumlu Olan Ve 1995 Yılında 18 Ay Askerlik Yapmış Bir Kişi 01.11.1999 Tarihinde Sigortalı Olmuş. Askerliğin Borçlanması Durumunda Ne Zaman Emekli Olur Ve Ne Kadar Borçlanma Yapılması Gerekir? Aralık Ayında Emeklilik Yaşı Doluyor. EYT Yasasını Beklemeli Mi? Yasa Çıkarsa Geriye Dönük Aylık Alabilir Mi?**
Cevap: Ev kadınları da borçlanma yapabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile iletişime geçerek emeklilik yaşınızı planlayabilirsiniz. EYT kanunu geriye dönük aylık almanızı etkileyebilir.
**2. Hem İmtiyazlı Hem De Babamın Emekli Aylığını Alabilir Miyim? İkimiz De SGK’lıyız.**
Cevap: Kendi sigortalılığınız nedeniyle aylık alıyorsanız, babanızın emekli aylığına bağlı kalmazsınız.
**3. Engelli Erkek Çocuğunun Babasının Emekli Maaşını Alabilir Mi?**
Cevap: Eğer en az yüzde 60 oranında bir engellilik durumu söz konusu ise, erkek çocuklar anne ve babadan yetim aylığı alabilirler.
**4. Babam 2,5 Ay Önce Rahmetli Oldu. 28 Senedir İş Kazası Geliri Çalışıyordu Yani Emekliydi. Anneme Maaşı Mı?**
Cevap: İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri alan kişi vefat ettiğinde, bu gelir eşine bağlanır. Annenizin maaş alabilmesi için SGK merkez üniteye başvurmanız gerekmektedir.
**5. Eşim Özel Bir Hastanede Ameliyathane Personeli Olarak Çalışıyor Ve 7 Aylık Hamile. Mesaisi 8:30 – 17:30. Bu Durumda Günde Kaç Saat Çalışmalı Ve Ne Yapmalı?**
Cevap: Türkiye’de gebeler veya emziren çalışanlar 7,5 saatten fazla çalıştırılamazlar.
**6. Türkiye’de 65 Yaş Emeklilik Ne Zaman Uygulanmaya Başlandı?**
Cevap: Türkiye’de henüz 65 yaş emeklilik uygulaması başlamamıştır. Bu şart, 01.01.2044 tarihinden sonra sigortalı olan erkekler için geçerli olacaktır. Kadın sigortalılar için ise 01.01.2048 tarihinden sonra uygulanacaktır.
**7. Annem 1965 Doğumlu. 1999 Yılında İlk Defa Sigortalı Oldu, Eski Yıl Emekli Oldu. EYT Eğitimi Daha Erken Emekli Olacak. Bu Yönde Bir Yasa Çıkarsa Dava Yoluna Gidebilir Misiniz?**
Cevap: EYT konusunda yıl sonuna doğru somut adımlar atılması beklenmektedir. 1999 yılından bu yana emekli olan ve yaş haddine takılan hak kayıplarının hızlı bir şekilde telafi edilmesi hedeflenmektedir. Detaylar yıl sonuna kadar netleşecektir.
**8. Akşamları Bir İşletmede Güvenlik Olarak Çalışıyorum. Gündüzleri De İkinci Bir İşte Çalışabilir Miyim? İşveren Beni Yönlendirecek Mi?**
Cevap: Birden fazla işte çalışmak yasal olarak mümkün olsa da bu durumu işvereninize bildirmeniz önemlidir. İşlerinizin aralıksız şekilde devam etmesine dikkat edin. Aksi takdirde, işvereniniz haklı bir nedenle iş akdinizi sona erdirebilir.