Kısıtlı miras payı alan kardeşin hakkını arayabileceği yerler nelerdir?

Türkiye’de Miras Paylaşımı: Adaletsizlikler ve Çözüm Önerileri

Adaletsizlikler

Ülkemizde miras paylaşımları uzun yıllardır sorun olmuş ve hala da sorun olmayı sürdürmektedir. Miras hukuku ise herhangi bir soruna yol açmazken, uygulama sürecinde ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların kaynağı, miras bırakanlar ve mirasın daha fazla pay sahibi olmak isteyenler arasındaki anlaşmazlıklardır.

Kardeşler Arasında Ayrım

Anadolu’da yaygın olan aile gelenekleri doğrultusunda, erkek ve kız çocuklar arasında miras konusunda büyük bir ayrımcılık yapılmaktadır. Son yıllarda bu ayrımcılık oranı azalmış olsa da hala bazı adaletsizlikler yaşanmaktadır. Kız çocuklarına miras olarak neredeyse hiçbir şey bırakılmayabilir veya çok küçük bir pay verilebilir. Ayrıca bazen erkek kardeşler arasında, diğerlerine göre daha fazla miras payı verilebilmektedir. Bu durumda, kişiler nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini merak etmektedir.

Az Pay Alanlar Ne Yapmalı?

Miras paylaşımında az pay aldığını düşünen bir kişi, ilk olarak hiçbir imza atmamalıdır. Ardından, hakkını talep etmek için mahkemeye başvurmalıdır. Mahkeme başvurusu, belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir ve en önemli kural saklı paydır. Saklı paylar devlet tarafından güvence altına alınmıştır ve başka bir kişiye devredilemez. Devredilse bile, geri alınabilir. Bu nedenle, mahkemeye başvurmak yeterli olacaktır.

Bir babanın mal varlığının yarısı, çocukları arasında saklı pay olarak kabul edilir. Bu saklı pay, çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır ve hiç kimse tarafından elde edilemez. Ancak, saklı paya girmeyen kısım için miras bırakan kişi istediği gibi karar verebilir. Yani, bir çocuğa yüzde 50 oranında miras bırakılabilir. Ancak, bu pay yüzde 50,01’i aştığında, saklı paya müdahale edilmiş olur ve miras paylaşımı sadece saklı payla sınırlı kalır.

Exit mobile version