“Uşak’ta Kırsal Kalkınmaya Destek: Çiftçiler ve Yatırımcılar İçin!”

UŞAKLI ÇİFTÇİLERE DESTEK PROJESİ

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Uşak İl Koordinatörlüğü tarafından çiftçilere ve yatırımcılara sunulan kırsal kalkınma destekleri hakkında bilgi verdi.

Kırsal kalkınma destekleri, Uşak İl Koordinatörlüğü tarafından çiftçilere ve yatırımcılara sağlanmaktadır. Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, yapılan bir bilgilendirme toplantısında bu destek projeleri hakkında konuştu. Ergün, çalışmaların devam ettiğini ve desteklerin sürdürüleceğini belirtti.

TKDK’nın Uşak İl Koordinatörlüğü’nden sağladığı projeler

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, bilgilendirme toplantısında TKDK tarafından Uşak’a kazandırılan projeler hakkında da bilgiler verdi. Bu projeler arasında 27 süt üretim tesisi, 13 besi çiftliği, 53 kanatlı et üretim tesisi, 4 süt işleme tesisi, 21 süt toplama merkezi, 3 kırmızı et işleme tesisi, 340 bitkisel üretim, işleme ve pazarlama projesi, 7 arıcılık projesi, 48 zanaatkarlık ve katma değerli ürünler projesi, 10 kırsal turizm tesisi, 1 su ürünleri üretim tesisi ve 94 yenilenebilir enerji tesisi bulunmaktadır. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 210 milyon TL’dir.

Projeler için ayrılan ödeme tutarı ise 61 milyon TL’dir. Şu an için TKDK merkez ödeme biriminde bekleyen ödeme tutarı 2 milyon 624 bin 416 TL, Uşak İl Koordinatörlüğü ödeme biriminde bekleyen ödeme tutarı ise 3 milyon 300 bin TL olarak belirlenmiştir. Hedeflenen ödeme tutarı ise 100 milyon TL’dir. Bu tutarın yatırımcıların hesaplarına ulaşması için 2023 yılı sonuna kadar devam eden çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Kırsal kalkınma desteklerinin detayları

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, kırsal kalkınma destekleri hakkında ayrıntılı bilgi vermiştir. Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar ve tarım ile balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar destek kapsamına alınmaktadır. Bu destekler kapsamında makine ekipman alımları ve öz tüketim amacıyla kullanılan yenilenebilir enerji sistemleri desteklenmektedir.

Başvuru sahipleri, KDV’den muaf tutulmaktadır ve sözleşme imzalandıktan sonra hibe tutarlarının yüzde 50’sini avans olarak alabilmektedir. Makine ekipman fiyat dalgalanmalarından etkilenmemek için fiyat farkı uygulaması yapılmaktadır.

Destek oranları ve yatırım harcama tutarları çeşitli sektörlere göre değişmektedir. İşte bazı örnekler:

– Büyükbaş ve küçükbaş süt üretimi ve besicilik işletmelerine destek oranı yüzde 60-80 arasında olup, yatırım harcama tutarları 5 bin ila 500.000 euro arasındadır.
– Süt işleme, süt toplama, peynir altı suyu işleme tesislerine destek oranı yüzde 50-70 arasında olup, yatırım harcama tutarları 30 bin ila 3 milyon euro arasındadır.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, toplantının sonunda TKDK Uşak İl Koordinatörü Hasan Duru’nun hibe desteği programı hakkında bilgi verdiğini belirtti ve çalışmaların devam edeceğini aktardı.

Exit mobile version