“Gürsel Baran: Türkiye Ekonomisinin Büyümesini Değerlendiriyor”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Büyüksehir Baskani Gürsel Baran: Türkiye, 2023 yilinin ikinci çeyreginde %3,8’lik büyüme performansı sergileyerek küresel ekonomideki daralmaya ve ihracattaki düşüşe rağmen önemli bir başarı elde etmiştir. Bu süreçte, deprem etkilerinin bertaraf edilmeye çalışıldığı ve küresel ekonomide daralmanin arttığı dönemde büyümenin sürdürülebilir olması için yatırım, üretim ve ihracatin artırılması gerekmektedir.

“Deprem Bölgesini Yeniden Canlandırmak Üzere Yapılan Çalışmalar Ekonomimize Katkı Sağlıyor”

ATO Başkanı Baran, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2023 yilinin ikinci çeyregine ait GSYH rakamlarını değerlendirdi. GSYH’yı oluşturan faaliyetlere bakıldığında, hizmetlerin %6,4, inşaatın %6,2, kamu yönetimi, eğitim, sağlık hizmetleri ve sosyal hizmet faaliyetlerinin %5,1, finans ve sigorta faaliyetlerinin %4,9, gayrimenkul faaliyetlerinin %3,2, bilgi ve iletişim faaliyetlerinin %1,3 ve tarım sektörünün %1,2 arttığı görülmektedir.

Baran ayni süreçte sanayinin %2,6, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetlerinin ise %1,2 azaldigini belirtti. Baran ayrıca depremin, 11 ilde yıkıma yol açarak genel hayati ve ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirtti ve depremzede konut inşaatlarının başlamasının inşaat sektörünü ve ilgili sektörleri canlandırdigini bildirdi.

Baran, enflasyonla mücadele ve para politikasindaki değişikliklerin üretimi ve tüketimi doğrudan etkilediğine dikkat çekti. Ayrıca, küresel büyümenin riski olan Çin ve ABD dahil çeşitli ülkelerden gelen durgunluk sinyallerinin üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini söyleyerek deprem bölgelerini canlandırmak amacıyla yapılan çalışmalarin ekonomimize katki sağladığini sözlerine ekledi.

Baran, işgücü ödemelerinin ikinci çeyrekte %116,3 arttığını vurgulayarak, “Para politikasindaki değişiklik ve enflasyonla mücadele süreci, finansmana erişimin zorlaşması, öz sermayesi zayıf olan reel sektörün hareket kabiliyetini daraltirken, işgücü ödemeleri bu durumu daha da derinleştirmektedir. Ülke olarak, büyümede kalıcı olabilmek ve refah artışına katki sağlamak adina üretim yapimizi gözden geçirmeli, küresel ekonomide ortaya çıkan fırsatları değerlendirebilir hale gelmeli ve ayrıca genç nüfusumuzun istihdamını artırmak adına iş alanları oluşturmalıyiz. Orta Vadeli Planda bu yaklaşımın yer almasını umut ediyoruz.” diye konuştu.

Exit mobile version