**2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Türkiye Yüzyılı Idealini Sembole Ediyor**
Bakan Tekin: Eğitim, Türkiye’nin Geleceğinin Anahtarıdır
Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni’ndeki konuşmasında, yeni eğitim öğretim yılının Türkiye Yüzyılı idealini sembolize eden tarihsel bir döneme karşılık geldiğini söyledi.
Eğitim olgusu, Türkiye Yüzyılı’nı muştulayan bu kutlu şafağın en önemli ayağını oluşturur
Bakan Tekin, Cumhuriyetin ikinci asrına tekabül eden bu dönemin, daha adil ve daha özgür bir dünyanın inşası için talip oldukları büyük medeniyet vizyonunun, her yönüyle ve tüm hedefleriyle somutlaşacağı yeni bir ufkun da şafağını temsil ettiğini dile getirdi.
Öte yandan, eğitim olgusunun, Türkiye Yüzyılı’nı muştulayan bu kutlu şafağın en önemli ayağını oluşturduğunu aktaran Tekin, toplumların gelişmesinde yadsınamaz bir önem ve işlevi olan eğitimin, geleceğin inşasında da anahtar bir role sahip olduğunu belirtti.
Türkiye kendi eğitim modelini üretmeye hazır
Tekin, Türkiye’nin son 20 yılda her alanda olduğu gibi eğitimde de önemli atılımlar gerçekleştirdiğini vurgulayarak, bu süreçte eğitim ortamlarının insani, fiziksel, bilimsel ve teknolojik altyapı açısından geçmişten çok daha geliştirildiğini ve çağdaş dünya standartlarına ulaştırıldığını söyledi.
Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı’nın başlangıç manifestosu niteliğinde olan bu gelişmelerin, Türkiye’nin son çeyrek asrında yaşadığı toplumsal dönüşümleri de harekete geçirdiğini belirtti. Kendi medeniyet değerlerine dayanan bir eğitim sistemi oluşturmanın önemine değinen Tekin, bu sistematik sayesinde Türkiye’nin mefkuresini tamamlayabilme açısından hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Kendi eğitim sistemimizi inşa etme zamanı
Tekin, Türkiye Yüzyılı idealini gerçekleştirmek adına, maddi alt yapısı büyük oranda tamamlanan bu sistematiğin, maarif çağı olarak tecelli edeceğine inandıklarını söyledi. Ona göre, artık kendimize ait bir eğitim sistemini inşa etme, kolektif ve milli bir maarif bilinciyle kendi modelimizi üretme zamanı gelmiştir.
Bakan Tekin, Türkiye’nin eğitim sisteminin evrensel doğasını ve milli kimliğini koruyarak, güçlü bireylerin kültür, sanat ve teknoloji odaklı gelişimini destekleyen bir sistematik üzerine kurulması gerektiğini vurguladı. Sadece çağdaş dünyadaki gelişmelere sırtını dönmeden, hem millilikten ödün vermeden hem de evrensel değerleri benimseyerek eğitimde hedefleri yakalayabileceklerini dile getirdi.
Dinamik bir eğitim iklimi için çaba harcayacağız
Bakan Tekin, eğitimi sadece maddi refahı artıran bir yatırım alanı olarak değil, aynı zamanda kültürel ve toplumsal varlığın ihyasını sağlayacak dinamik ve sürekli bir öğrenme süreci olarak şekillendireceklerini belirtti. Eğitim sistemini, insanın kendini tanımasını ve iyilik peşinde olmayı temel alan bir özgürleşme süreci olarak yapılandıracaklarını söyledi.
Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük vizyonu ışığında, evrensel nitelikli bilimsel ve pedagojik ilkelerle kadim medeniyetin özünü birleştiren dinamik bir eğitim iklimi inşa etmek için çaba sarf edeceklerini belirtti. Bunun gerçekleştirilmesi için Bakanlık merkez teşkilatından öğretmenlere kadar tüm paydaşların iş birliği içinde çalışacaklarını ifade etti.
Bu çalışmalarının sonucunda Türkiye’nin gelecek asrını Türkiye Yüzyılı olarak inşa etmeyi hedeflediklerini söyleyen Tekin, 1 milyonu aşkın öğretmen ve idareciyle Türkiye’nin örnek gösterilecek bir eğitim felsefesine sahip olacağını belirtti.
Bakan Tekin, konuşmasını 2023-2024 eğitim öğretim yılının hayırlı olması temennisinde bulunarak tamamladı.