TÜRK-İŞ: Kıdem Tazminatı Hakkındaki Güncel Açıklama

**Kıdem Tazminatı Hakkının Korunması ve Geliştirilmesi**
Kıdem tazminatının özüne yönelik herhangi bir düzenlemenin işçilerin verimliliğini ve çalışma motivasyonunu olumsuz etkileyip, iş barışını bozacağı uyarısında bulunan Türk-İş, kıdem tazminatının 1936’dan bu yana yapılan her değişiklikte gelişme kaydederek işçiler için taviz verilmez, vazgeçilmez, kazanılmış bir hak haline geldiğini vurguladı.

**İkinci Basamak Emeklilik Sistemi Endişe Yaratıyor**
Türk-İş Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, Orta Vadeli Programın (OVP) Fiyat İstikrarı ve Finansal İstikrar bölümünde öncelikli reform alanı olarak düzenlenmek istenen “İkinci Basamak Emeklilik Sistemi”nin işçilerde önemli bir endişe ve rahatsızlığa yol açtığı belirtildi.

**Kıdem Tazminatı: Korunması ve Geliştirilmesi Gereken Bir Hak**
Türk-İş’in açıklamasında kıdem tazminatının aşındırılması, biçim değiştirmesi veya emekliliğin bir parçası haline getirilmesi değil, korunması ve geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. Eğer bu haktan yararlanamayan işçilerin kapsama alınması amaçlanıyorsa Türk-İş’in her zaman katkı vermeye hazır olduğu belirtildi. Ancak, OVP’ye böyle bir düzenlemenin teklif edilmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozdu. Önerilen emeklilik sistemiyle amaçlanan, emeklilerin gelir kaybını telafi edecek ve çalışma dönemindeki yaşam standartlarını korumayı sağlayacak bir yapı oluşturmak değil, ekonominin kaynak ihtiyacını karşılamaktır.

**Kıdem Tazminatının Enflasyon Karşısında Güvencesizleştirilmesi**
İşçi kesiminin kıdem tazminatı hakkının tartışmaya açılmasından rahatsızlık duyulduğuna dikkat çeken Türk-İş, herhangi bir düzenlemenin işçilerin verimliliğini ve çalışma motivasyonunu olumsuz etkileyerek iş barışını bozacağını vurguladı. Kıdem tazminatının enflasyon karşısında aşınmasına artık “dur” denilmeli ve kıdem tazminatı konusunda hak kaybına neden olabilecek girişimler sona ermelidir.

**Fedakarlık Yapacaklar: Gelir ve Servet Sahipleri**
Türk-İş’in açıklamasında, ekonomik ve mali krizle mücadele etmek için çeşitli politikaların uygulandığına dikkat çekilerek, dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartlarının giderek ağırlaştığına vurgu yapıldı. Yüksek enflasyonun ücret zamlarının etkisini ortadan kaldırdığı, alım gücünün azaldığı ve vergi yükünün arttığı belirtildi. Çalışanların beklentisi, yaşam ve çalışma şartlarını iyileştirecek önlemlerin hızla hayata geçirilmesidir. Fedakarlık yapacak olanların geçmişte gelir ve servetlerini artıranlar olması gerektiği belirtildi.

Exit mobile version