**Kredi Kartı Kullanımında Yeni Kısıtlamalar ve Faiz Artışı**
**Kredi kartı faiz oranları hızla yükseliyor!**
Pandemi sonrası dünya genelinde yaşanan enflasyonist dalga, Türkiye’yi de etkisi altına almış durumda. Bu durumla mücadele etmek için birçok ülkenin merkez bankası faiz artırım kararları almışken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise bu kararlara geç başlamıştır. Yüksek enflasyonu düşürmek için faiz artırımı ve kredi daraltma politikaları uygulayan TCMB, ekonomide sıkılaşma dönemine girmiştir.
**Kredi kartı faiz oranı iki katından fazla arttı!**
Haziran ayında yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde Türkiye’de politika faiz oranları yüzde 8.5 seviyesinde bulunmaktaydı. Bu oran yüksek enflasyona rağmen kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının faiz oranlarını belirlemeye devam etmekteydi. Diğer bir deyişle, bankalar bireysel kredilerde istedikleri faiz oranını uygulayabiliyorken, kredi kartı faiz oranları düşük tutulmaya devam etmiş ve bu sayede vatandaşlar hayat pahalılığıyla başa çıkmak için kredi kartlarını kullanabilmekteydi. Ancak yeni ekonomi modeliyle birlikte iktidar tarafından ekonominin soğutulması ve harcamaların düşürülmesi hedeflenmekte ve kredi kartı kullanımı da sınırlanmaktadır.
**Faiz oranları 8 gün içinde yürürlüğe girecek!**
Sadece 3 ay önce kredi kartı işlemlerinde uygulanan azami faiz oranı 1.36 idi. Ancak 1 Ekim tarihinden itibaren bu oran yüzde 3.26’ya yükseltilecek. Aynı zamanda kredili mevduat hesaplarında bakiye bulunmaması halinde uygulanan faiz oranı da 8 gün içinde yüzde 4.02’ye yükselecektir.
**Kredi kartlarının faizleri artacak!**
Politika faizindeki değişiklik nedeniyle bankalar, halihazırda devam eden bireysel ve ticari kredilerin ödeme planlarında değişiklik yapmayacaklardır. Ancak kredi kartlarının faizleri aylık olarak belirlendiği için, kötü giden ekonomi nedeniyle kredi kartlarına yüklenecek olan faiz tutarı artacaktır.
**Nakit avans kullanımına yeni yasaklar geliyor!**
Hükümet, ekonomide fiyat istikrarını sağlamak için kredili ürün kullanımında büyük bir daralma hedeflemektedir. Bu doğrultuda nakit avans çekimleri için yeni sınırlamalar getirilmektedir. Önceki aylarda birçok banka, kart limitlerini düşürüp, taksitli nakit avans hizmetine son vermişti. Tepkilere rağmen eski uygulamaya kısmen dönülse de taksitli nakit avanslarında en uzun vade 6 ay olarak belirlenmiştir. Faiz oranlarındaki değişiklikler, 1 Ekim tarihinden itibaren nakit avans hizmetlerine de yansıtılacak ve geçmişte kredi kullandırmayla kıyaslandığında daha az cazip bir seçenek haline gelecektir.
**Kredi kartı kullanımı daha da kısıtlanıyor!**
Kredi kartı kullanımını kısıtlamak için planlanan yeni düzenlemelerden biri, asgari ödeme planında değişiklik yapmaktır. Halihazırda 25 bin liranın üzerindeki kartlarda yüzde 40 olan asgari ödeme oranı, 25 bin liranın altındaki kartlarda ise yüzde 20 olarak uygulanmaktadır. Kart sahiplerinin kartlarının kullanımı, üç dönem üst üste asgari ödeme tutarını zamanında ödememeleri halinde askıya alınacaktır. Asgari tutarın 30 gün içinde ödenmemesi durumunda ise bankalar, müşterilerin kartlarını nakit avans kullanımına kapatabilecektir. Yeni düzenlemelerle birlikte limit fark etmeksizin kredi kartlarında asgari ödeme tutarı yüzde 35’e yükseltileceği iddia edilmektedir.
Bu değişikliklerin hayata geçmesiyle birlikte kredi kartı kullanımı büyük ölçüde sınırlanacak ve vatandaşlar için zor bir durum oluşacaktır.