MEB ve MSB, Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Protokolü İmzaladı

Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı İşbirliği Protokolü İmzaladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, savunma sanayisinin nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak, çalışanları belgelendirmek ve belirlenen okullardan mezun olan öğrencilerin istihdamını sağlamak amacıyla işbirliği protokolü imzaladılar.

Meslek Liseleri Hakkında Farkındalık Oluşturma Çalışmaları

Protokol imza töreninde konuşan Bakan Tekin, son yıllarda meslek liselerine yönelik farkındalık oluşturmak için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti. 2014’ten itibaren meslek liselerini sektörün ihtiyaçları ve yeni iş alanları doğrultusunda geliştirmeye çalıştıklarının altını çizen Tekin, öğrencilerin teorik eğitim ile sınırlı kalmamasını hedeflediklerini ve pratik becerilerini de geliştirmek suretiyle iş gücü ihtiyacını karşılamayı öncelikli hale getirdiklerini vurguladı. Ayrıca, meslek liselerini tercih etmeyen öğrencilere yönelik çekiciliklerini artırmak için çaba sarf ettiklerini ifade etti. Meslek liselerini tercih eden öğrencilere rehberlik yaparak istihdam ve yeni iş alanlarıyla ilgili yol göstermek için çalıştıklarını da paylaştı.

Mesleki Eğitim ve İstihdam Desteği

Tekin, mesleki eğitim kapsamında 2014’te iş yerlerinde eğitim almak isteyen öğrencilere asgari ücretin 3’te 1’i ve yüzde 50’si oranında destek sağlamak için yasal düzenlemeler yaptıklarını hatırlattı. Ayrıca, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tematik meslek liseleri oluşturduklarını ve meslek liselerinin belirli bir formata kavuştuğunu belirtti. Yaptıkları işbirliği sayesinde meslek liselerinin sağladığı insan kaynaklarıyla işverenlerin “personel bulamıyorum” gibi mazeretlerin ortadan kaldırıldığının altını çizdi. Bakan Tekin, mesleki eğitim alanındaki işbirlikleri için Bakan Güler’e teşekkür etti.

Protokol İle Hedeflenenler

İmzalanan protokol ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı işbirliğinde belirlenen okullarda veya Milli Savunma Bakanlığı’nın tahsis edeceği tesislerde savunma sanayisinin nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve istihdamının desteklenmesi amaçlanıyor. Protokol kapsamında, alan öğretim programlarında yer alan sertifika programları ve dijital eğitim materyallerinin Milli Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçlarına uygun şekilde hazırlanması hedeflenmektedir. Ayrıca, protokol çerçevesinde alan öğretmenlerine hizmet içi eğitimler düzenlenmesi, atölye ve laboratuvarların yeni teknolojilere uygun donatılması ve derslerin uzmanlar tarafından verilmesi planlanmaktadır.

Öğrencilere İstihdam ve Destek

Protokolle birlikte Milli Savunma Bakanlığı yerleşkesinde veya tahsis edilecek tesislerde okulların açılması ve tamamlanan okulların Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edilerek eğitim ve öğretime kazandırılması hedeflenmektedir. Ayrıca, belirlenen kriterlere göre öğrencilere burs verilmesi, temrinlik malzeme desteği sağlanması, mezun olan öğrencilerin Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde istihdam edilmesi, mesleki ve teknik eğitime yönelik farkındalık faaliyetlerinin düzenlenmesi gibi destekler de protokolün hedefleri arasında yer almaktadır.

Sonuç

Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı işbirliği protokolü, savunma sanayisinin nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak ve mesleki eğitim alanında farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bir adım olarak görülmektedir. Bu protokol sayesinde meslek liseleri hedeflenen sektör ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilecek ve öğrencilere istihdam ve destek sağlanacaktır.

Exit mobile version