**Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı: Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Kalite İçin Önemli Adımlar**
**Anaokulunda Fırsat Eşitliği Sağlanacak**
Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıllık planını belirleyen 12. Kalkınma Planı’nda eğitimle ilgili önemli adımlar atılmıştır. Bu plan, özellikle eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla çeşitli önlemler içermektedir.
Öncelikle, anaokulunda fırsat eşitliği sağlanacaktır. Bu çerçevede, öğrencilerin kaliteli, evrensel, ücretsiz ve okul öncesi eğitime erişimlerinde eşitlik sağlanacak. Plan kapsamında, okul öncesi eğitime erişimi kolaylaştırmak amacıyla ekonomik durum dikkate alınarak öncelikli bölgeler ve aileler için farklı modeller üzerinde çalışmalar yapılacaktır.
**Akademik Becerilere Takip Sistemi İle Başarısız Öğrencilerin Desteklenmesi**
Eğitim sistemi içerisinde başarısızlık riski taşıyan öğrencilerin eğitim sürecinde kalması ve eğitimden uzaklaşan çocukların yeniden sisteme dahil edilmesi için sosyal ve akademik becerilerini izleyen bir takip mekanizması oluşturulacaktır. Bu mekanizma sayesinde her öğrencinin akademik ve sosyal faaliyetleri kaydedilecektir. Ayrıca, öğrenme sürecinin kademeler arasında izlenmesini sağlamak amacıyla e-öğrenci dosyaları oluşturulacaktır.
**Önce Analiz Sonra Çözüm: Okulların Kalitesinin Belirlenmesi**
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde kalite standartları belirlenecektir. Bu sayede, öğrenciler arasındaki başarı farkı ve okullar arasındaki nitelik farkı azaltılacak, her okulda nitelikli ve kapsayıcı eğitim hizmetleri sunulacaktır. Bu çerçevede, okul bazlı performans değerlendirme sistemine geçilecektir ve düşük seviyede gelişim gösteren okulların gelişim düşüklüğünün nedenleri analiz edilecektir. Analiz sonuçlarına göre, çözüm önerileri geliştirilecektir.
**Sonuç**
Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve kaliteyi artırmak için atılacak önemli adımları içermektedir. Bu planın uygulanmasıyla birlikte, Türkiye’nin eğitim sisteminde önemli iyileştirmelerin gerçekleşeceği ve öğrencilerin daha iyi bir eğitim almalarının sağlanacağı beklenmektedir. Bu doğrultuda, eğitimde fırsat eşitliği ve kalitenin güçlendirilmesine yönelik çalışmaların titizlikle sürdürülmesi önem taşımaktadır.
**Kaynak: Merve Safa Akıntürk**