EkonomiGenelTürkiye

Asgari Ücret Zammı İçin Belgeler Masada! Rakam Belli Oldu!

Türkiye’de Asgari Ücrete Zam Geliyor: İşte Detaylar

Komisyon Aralık’ta Toplanacak!

Asgari ücret, Türkiye’de milyonlarca kişinin gelirini etkileyecek olan bir konudur. Bu yıl yapılacak olan zam hesaplamaları ise merakla beklenmektedir. Asgari ücrete yapılacak olan zamın belirlenebilmesi için yasal bir süreç gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu sürecin nasıl işleyeceğini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmeleri sırasında açıklamıştır.

Aralık ayının başında Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantıya çağıracaktır. Bu toplantıya 15 üye katılacaktır. İşverenleri temsilen 5 üye, TİSK tarafından belirlenecektir. Aynı şekilde TÜRK-İŞ, asgari ücretlileri temsilen 5 üyeyi belirleyecektir. Bu yıl TÜRK-İŞ’in belirleyeceği 5 kişiden 2’si asgari ücretli çalışan olacaktır. Kalan 5 üye ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bürokratlardan oluşacaktır.

Asgari Ücret Zammında Hangi Veriler Dikkate Alınacak?

Asgari ücret zammı belirlenirken enflasyon başlıca veri olarak göz önünde bulundurulacaktır. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, “Çalışanlarımızı enflasyona yine ezdirmeyeceğiz.” şeklinde yaptığı açıklamayla bu duruma işaret etmiştir. Ancak sadece enflasyon değil, başka veriler de dikkate alınacaktır. Çalışma Bakanlığı, zam pazarlıkları için 3 önemli çalışma başlatmıştır. Bunların ilki geçinme indeksi, diğeri işverenlerle yapılan asgari ücret zammı anketi ve son olarak işçilerle yapılan asgari ücret zammıdır. Bu verilerin birleşimiyle asgari ücret zammı kararı verilecektir.

TÜRK-İŞ’in Masaya Sunacağı Rakam Belli Gibi!

TÜRK-İŞ temsilcilerinin asgari ücret için oturacakları pazarlık masasında büyük ihtimalle bir rakam teklif edecekleri belli olmuştur. TÜRK-İŞ uzun yıllardır geçinme maliyetlerine yönelik araştırma raporu hazırlamaktadır. Bu raporlarda açlık sınırı, yoksulluk sınırı ve bekar bir çalışanın yaşam maliyeti gibi veriler ortaya çıkmaktadır. Bu yıl TÜRK-İŞ, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ile oturacak masaya. Daha önce açlık sınırıyla pazarlık yapılmaktaydı ancak açlık sınırı sadece 4 kişilik bir ailenin gıda harcamasını kapsamaktadır. TÜRK-İŞ ise bekar bir çalışanın yaşam maliyetinin daha uygun olacağına karar vermiştir.

Ekim ayı verilerine göre, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 17.803 TL olarak belirlenmiştir. TÜRK-İŞ, asgari ücret pazarlık masasında bu rakamı ileri sürecek ve zam talep edecektir. Bu rakamın onaylanması durumunda 11.402 TL olan net asgari ücrete yaklaşık olarak yüzde 55 oranında zam yapılacaktır. Bu zam oranı, geçmiş yıllardaki oranlara uyumlu olduğu için kabul edilebilirdir.

Asgari Ücret Zammı İçin Belgeler Masada! Rakam Belli Oldu!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.