EkonomiGenelTürkiye

Memur ve emekli maaşlarına yönelik yeni zamlar açıklandı!

Maaş Zamları Nasıl Belirleniyor?

Memurlar ve emeklilerin maaşlarının ne kadar zam alacakları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verileri üzerinden hesaplanmaktadır. Faruk Erdem gibi hükümete yakın gazeteciler, bu verileri kullanarak zam oranlarını hesaplamaktadır.

Memur emeklileri için zam miktarı, toplu sözleşme ve enflasyon farkı belirlemektedir. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş zamları ise enflasyon oranı üzerinden hesaplanmaktadır. Şu ana kadar 4 aylık enflasyon açıklandı ve Kasım ve Aralık aylarının enflasyonu da eklenecektir.

Ayrıca refah payı artışı ve taban maaş zamları da maaş hesaplamalarında dikkate alınmaktadır.

Memur ve Emekli Maaş Zamları Ne Kadar Olacak?

Faruk Erdem tarafından yapılan açıklamalara göre, Ekim ayı enflasyonu açıklandı ve 6 aylık enflasyon oranı netleştiğinde maaş zamları belli olacak. Yüzde 3,43 aylık enflasyon oranının yanı sıra yüzde 61,326’lık yıllık enflasyon da kaydedildi. Yıl sonunda ise enflasyonun yüzde 65 ile 68 arasında olması öngörülmektedir. 4 aylık enflasyon yüzde 29,41 olarak gerçekleşti.

Memur emeklileri için enflasyon farkı yüzde 22,08 olarak hesaplanmıştır. Şu an için memurlar ve memur emeklilerinin zam oranı yüzde 40,39 olarak tahmin edilmektedir. Bunun üzerine Kasım ve Aralık aylarının enflasyonu da eklenecektir.

SSK ve Bağkur emeklileri için ise Ocak zammı oranı 4 aylık verilere göre yüzde 29,41 olarak belirlenmiştir. Bu durumda, yılın kalan iki ayında enflasyon yüzde 0 bile olsa SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 29,41 oranında zam yapılabilir. Buna ek olarak refah payı artışı da uygulanacaktır.

En Düşük Emekli Maaşı Hesaplaması!

En düşük emekli maaşı hakkında da Faruk Erdem tarafından bilgi verildi. 3 Ocak’ta kesin enflasyon rakamlarının açıklanacağı belirtilmektedir. O zaman tüm maaş zamlarının net olarak belirleneceği ancak refah payının da yasal düzenleme ile uygulanacağı ifade edilmektedir.

Son seçimler öncesinde en düşük emekli maaşı 5.500 TL’den 7.500 TL’ye yükseltilmişti. Ocak ayında ise bu rakamın 10.000 TL’nin üzerine çıkarılması beklenmektedir.

Memur ve emekli maaşlarına yönelik yeni zamlar açıklandı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.