EkonomiGenelTürkiye

Yeni Mevduat Faiz Oranlarıyla 100.000 TL’nin Getirisi Rekor Seviyede!

**Yeni Döviz Dönüşümüyle Bankalar Yüksek Faiz Oranları Sunmaya Başladı**

## Merkez Bankası Mevduat Faizlerini Yükseltti

Merkez Bankası’nın yayınladığı duyuru sonrası bankalar, yeni mevduat faizi hamlesiyle vatandaşlara daha fazla para kazanma fırsatı sunacak. Piyasalarda dövizin azalması nedeniyle Türk lirası mevduatı ciddi bir alternatif haline geldi. Bankalar, örtülü talimatlarla mevduat faizlerini %45 seviyesine kadar yükseltti. Mevduat faizlerinde yaşanan düşüşün durması ve tekrar yükselmesi bekleniyor. Ancak piyasada hız kesmeyen enflasyon nedeniyle birçok banka, faiz artışlarını keserek faizleri %45’e kadar yükseltti ve daha sonra 5 puan aşağıya düştü.

Yeni ekonomi yönetimi, özellikle kur korumalı mevduat sistemi için tasfiye ve yeni bir kur şoku yaşanmaması için mevduat faizlerini yeniden artırdı.

## Merkez Bankası Kararını Açıkladı

Özel bankalar, dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat hesapları için %50 üzerinde mevduat faizi teklif etse de Türkiye’deki işlem hacmi en yüksek olan bankalar, faiz oranlarını genellikle %40 ile %42 arasında tutuyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı Hafize Erkan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alınan zorunlu karşılık oranı kararının mevduat faizlerinde önemli bir kırılmaya neden olabileceğini belirtti. Yapılan duyuruda, mevduat hesaplarında zorunlu karşılık oranı %25’ten %30’a yükseltilirken, döviz hesaplarında bulunan paralar için ilave olarak %5 oranında TL mevduatı tutma zorunluluğu getirildi. Bu kararlarla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 348 milyar lira para kaybına yol açtı ve finans kuruluşlarına daha yüksek faiz oranlarıyla puanlama yaparak finanse edecek.

## Kısıtlamalar Mevduat Faizlerini Yükseltecek

BİST Repo piyasasında faiz oranlarının zaman zaman politika faizinin altına düşmesi, mevduat faizinde aşağı yönlü hareketlere neden olabilir. Aynı zamanda kur korumalı mevduatta yaşanan rekor erimenin devam etmesini isteyen ekonomi yönetimi, bankalara gönderdiği örtülü talimatlarla mevduat faizi için %50’yi işaret ediyor. Türkiye’de bir süre daha TL mevduat faizinin enflasyonun gerisinde kalmaya devam edeceği düşünülse de, piyasalarda sıkı para politikalarına yönelik iyimserlikle yatırımcılar kısmen TL’ye geçiş yapabilir. Alınan karar aynı zamanda sert düşüş yaşayan bankalar endeksi için güçlenmeyi beraberinde getirecek ve bu değişimin ardından bankalarda bilanço yönetimi stres seviyesini 2 puan artıracak gibi görünüyor.

## Bankalara Yeni Talimatlar Gönderildi

Merkez Bankası’nın aldığı kararla ilgili olarak bankalara yeni talimatlar gönderildi. Yönetim, hedeflerine ulaşamayan bankalara verilecek komisyon cezalarının artırılacağını beyan etti ve bankaların TL dönüşüm hedeflerini tamamlamak için kullanıcılara daha yüksek mevduat faizi sunmasına neden oldu. Cezaları ödemek istemeyen bankalar, özellikle döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarında yüksek bakiyeye sahip kullanıcılara rekabetçi tekliflerle TL mevduatını önermeye başladı. Küçük ölçekli birçok banka başlangıçta %55 mevduat faizi sunarken, büyük ölçekli bankaların da kısa sürede rekabete katılması bekleniyor.

Yeni Mevduat Faiz Oranlarıyla 100.000 TL'nin Getirisi Rekor Seviyede!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.