EkonomiGenelTürkiye

Öğretmenlerin de Güncel Kalması İçin Bakan Tekin’den Önemli Tavsiye

**İstanbul Üniversitesi’nde Açılış Dersi: İnsan Hakları Evrensel Metinleri Artık Kandırmaca mı?**

İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Ord. Prof. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen İstanbul Öğretmen Akademileri’nin 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı açılış dersinde Millî Eğitim Bakanı Tekin bir konuşma yaptı. Konuşmasına cumhuriyetin 100. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve tüm şehitlere rahmet dileğiyle başlayan Bakan Tekin, İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye saldırılarında yaşanan durumlarla ilgili düşüncelerini dile getirdi.

**İnsan Hakları Evrensel Metinleri Kandırmacadan İbarettir**

Bakan Tekin, yıllardır üniversitelerde okuttuğu anayasa hukuku, siyaset bilimi ve insan hakları dersleriyle insanlığın temel hak ve özgürlüklerini korumak için kurulan mekanizmaların işlemediğini gördüğünü belirtti. “Dünyada demokrasi ve insan haklarını korumakla mükellef bir yapı var ve bu yapı, bu tür ihlaller söz konusu olduğunda soykırıma uğrayan, hakları ihlal edilen kişilerin dil, din, ırk, mezhep ve benzeri hiçbir fark gözetmeksizin doğrudan müdahale edecek ve temel hak ve özgürlükleri garanti altına alacak.” şeklinde anlattığımız metinlerin tamamen yalan olduğunu ifade etti. Bugün çocukların öldürüldüğünü, okulların ve hastanelerin bombalandığını söyleyen Bakan Tekin, okuttukları ve evrensel olduğunu iddia ettikleri metinlerin içerdiği hakların ayaklar altına alındığını dile getirdi.

Tekin, evrensel insan hakları metinlerinin artık kandırmaca olduğuna inandığını vurgulayarak, “Birleşmiş Milletler, Cenevre ve Roma’dan bize dayatılan bütün metinlerin tartışmalı olduğuna inanıyorum. Bu metinlerin, tüm insanların temel referans değerlerini güvence altına alacak şekilde yeniden kaleme alınması veya bu metinleri uygulayan uluslararası mekanizmaların yeniden yapılandırılması için akademik çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyorum. İstanbul Üniversitesi, Türkiye’de bu konuda en iyi çalışmalara imza atan üniversitelerden biridir.” ifadelerini kullandı.

**Millî Eğitim Akademisi ve Öğretmen Akademilerinin Önemi**

Bakan Tekin, İstanbul Üniversitesi’nde yıllarca araştırma görevlisi olarak çalıştığını ve kamu bürokrasisine geçtiğinde kamu kurumları ile akademi arasında ciddi bir kopukluk fark ettiğini belirtti. Bu nedenle Millî Eğitim Akademisi’nin kurumsal bir yapıya kavuşturulmak istendiğini açıkladı. Ömer Faruk Yelkenci döneminde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü döneminde kurulan Öğretmen Akademilerinin önemine değinen Tekin, öğretmenlerin teorik ve teknolojik gelişmelerden haberdar olması gerektiğinin altını çizdi. Öğretmen Akademilerinin, müfredat gibi Bakanlık tarafından paylaşılan önemli bilgi kaynakları olduğunu ifade eden Bakan Tekin, öğretmenlerin kendilerini güncellemeleri için akademik çalışmalar yapmalarını istedi. İstanbul Üniversitesi’nin bu konuda önemli bir role sahip olacağını belirtti.

**Millî Eğitim Akademisinin Kurumsallaşması Hedefindeyiz**

Bakan Tekin, Millî Eğitim Akademisini önümüzdeki bahar aylarında kurmayı hedeflediklerini ifade etti. Yasal altyapısının çalışmalarının başladığını belirten Tekin, bu akademinin öğretmenlik fakülteleri ve üniversitelerle Bakanlık arasındaki ilişkiyi kurumsal bir hale getireceğini söyledi. Bakan Tekin, akademiyle sürekli etkileşim içinde olacaklarını ve akademisyenlerle işbirliğini daha sağlam bir temele oturtacaklarını belirtti.

Tecrübeli öğretmenlerin saha deneyimlerini, karşılaştıkları problemleri akademisyenler ve öğrencilerle paylaşmalarının bu ilişkinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine katkı sağlayacağını vurgulayan Tekin, tek taraflılık olmadığı sürece bu akademilerin anlamlı olacağına inandığını dile getirdi. Akademilerin karşılıklı etkileşim içinde yürütülmesi gerektiğini belirten Bakan Tekin, beklentilerinin bu yönde olduğunu ifade etti.

Program, Bakan Tekin ve katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

Öğretmenlerin de Güncel Kalması İçin Bakan Tekin'den Önemli Tavsiye

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.