EkonomiGenelTürkiye

Gece yarısı Resmi Gazete’de kredi borcu erteleme müjdesi yer aldı.

GECE YARISI 00.01’de yayımlanan Resmi Gazete kararıyla kredi borcu erteleme müjdesi! – 3 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan bir dizi önemli kararla birlikte uygulamaya geçti.

Kredi Borcu Erteleme Müjdesi

Son dönemde yaşanan ekonomik zorluklar sebebiyle birçok kişi ödeme güçlüğüyle karşı karşıya kalırken, Gençlik ve Spor Bakanlığı kredi borcu olan öğrencilere yönelik yeni bir erteleme müjdesi vererek şartları kolaylaştırdı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Burs Yönetmeliği ve Kredi Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler gerçekleştirdi. İşte bu düzenlemeler hakkında detaylar:

Gençlik ve Spor Bakanlığından:

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI KREDİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

Madde 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yükseköğrenim öğrencilerine kredi verilmesine, kredinin kesilmesine, borcun ertelenmesine ve kredinin geri ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- (1) Bu Yönetmelik, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan kredi alma şartlarını yerine getiren öğrencilere kredi verilmesi, kredinin kesilmesi, borcun ertelenmesi ve kredi borcunun geri ödenmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

Madde 3- (1) Bu Yönetmelik; 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nun 14, 16, 17 ve 46. maddeleri ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 184. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi, 188. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi ve 508. maddesi temel alınarak hazırlanmıştır.

Yayımlanan yönetmelik kapsamında “Borçlu borcunu erteleme talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından teyit edilmesi durumunda, ilk yıl herhangi bir ilave yapılmaksızın, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktarın yüzde on ilave edilerek kredi borcu hesaplanır. Ancak ilgili yılda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde ondan daha düşük olması durumunda bu oran uygulanır. Uygulanacak oran, borçlunun erteleme talep ettiği ayın bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık değişim oranı dikkate alınarak belirlenir” denilerek kredi borçları için erteleme hakkı tanındı.

Ödeme Sınırlamaları

Bu erteleme hakkı, en fazla 3 kez kullanılabilecektir ve askerlik dönemine denk gelen kişiler için ise kredi borçlarının ödemeleri askerlik sonrasına kadar ertelenebilecektir.

Gece yarısı Resmi Gazete'de kredi borcu erteleme müjdesi yer aldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.