EkonomiGenelTürkiye

“SGK Uzmanı, 17 Milyon Emekliye Kötü Sürprizi Açıkladı”

**Emekli Aylıkları Hesaplama Sistemi Değişmeli: Uzmanlar Açıkladı**

SGK Uzmanı Erdursun, yaptığı açıklamasında 2000 ve 2008 yıllarında emekli aylık hesaplama sisteminin değiştiğini hatırlattı. Değişen sistemde asıl olarak emeklilerin maaşının 15 bin TL olması gerektiğini ancak 7 bin 500 TL aldığını ifade eden Erdursun, emeklilerin bu sisteme göre kayıplarının en az 7.500 TL olduğunu belirtti.

**Yüzbinlerce Emeklinin Kök Maaşı Hala 5 Bin TL**

Uzman isim, yaptığı değerlendirmesinin devamında hala yüz binlerce emeklinin kök maaşının hala 5 bin TL olduğunun altını çizerek, ocak ayında düzenleme yapılmazsa, bu kişilerin temmuz ayında olduğu gibi zam alamayacağını ifade etti.

**Tüm Emeklilerin Organize Olup…**

Emeklilerin aylıklarını tam olarak alması gerektiğinin altını çizen Erdursun, “Tüm emekliler organize olup 5 bin TL’yi almayıp hükümete ders verseler çok iyi olurdu ama tabii ben bunun olmayacağını biliyorum. Çünkü emekli aylığı hesaplama sistemi değişti. 2000 ve 2008 yılında değiştirilen emekli aylığı hesaplama sistemiyle beraber büyümeden alınan pay yüzde 30’lara düşürüldü, yüzde 70’i kesildi” dedi.

**Bütün Emekli Aylığı Aynı Oranda Artmalı**

Bütün emekli aylıklarının aynı oranda artması gerektiğini ifade eden Erdursun değerlendirmesinde, “Türkiye’de emekli aylıkları değerini kaybetti. Emekli aylıkların güncellenmesi ve emekli aylığını hesaplama sisteminin değişmesi gerekiyor. Tüm emekli aylıklarının aynı oranda artması lazım. Bugün 15 bin TL alanın da 20 bin TL olanın da aynı oranda artması lazım. Türkiye’de çoğu kişi kayıt dışı çalışmayı tercih ediyor. Emekli aylığı hesaplama sistemi kayıt dışı çalışmayı özendiriyor” açıklamasını yaptı.

**Emekliler Ocak Ayını Bekliyor**

Emeklilerin asıl olarak ocak ayını beklediğini ifade eden Erdursun, aslında ocak ayında ilginç bir durum olacağını ifade etti. Durumu, “Ocak ayında çok ilginç bir durumla karşılaşılacağız. Temmuz’da yaşadığımızı bir kere daha yaşayacak mıyız? Temmuz öncesi en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL’ydi, kök aylığa zam yapıyoruz dediler. Bu durumda kişinin kök aylığı 4 bin TL ise yüzde 25 zamla o kişinin aylığı oldu 5 bin TL, dolayısıyla temmuz sonrası da 7 bin 500 TL almaya devam ettiler.

Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilere yaklaşık yüzde 40 enflasyon farkı verilecek, Emekli Sandığı emeklilerine de yaklaşık yüzde 49 enflasyon farkı artı toplu sözleşme farkı verilecek” şeklinde ifade etti.

**”Yine 7.500 TL Almaya Devam Eder”**

“Diyelim ki SSK ve Bağ-Kur’da kendi kök aylığı 5 bin TL. Bu 5 bin TL’ye yüzde 40 artış olsa 7 bin TL’ye çıkar. Yani yine 7 bin 500 TL almaya devam eder” şeklinde ifade eden Erdursun, emeklileri ocak ayında bir sürprizin beklediğinin altını da çizdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.