EkonomiGenelTürkiye

“Bu Gidişatı Sorgulamak Zorundayız” – Bakan Tekin’in Çağrısı

NUN Eğitimde Bir Adım Ötesi Zirvesi: Eğitimde Öze Dönüş ve Geleceğe Yönelik Sorumluluklar

Eğitimde bir adım ötesi zirvesinde konuşan Bakan Yusuf Tekin, Türkiye’nin geleceğine yön verecek Türkiye Yüzyılı projeksiyonunu inşa etme sorumluluğunu taşıdıklarını vurguladı. Aynı zamanda İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına da değinen Bakan Tekin, emperyal dünya düzeninin bir kez daha iflas ettiği bir süreç yaşadıklarını belirtti. Bu iflasın, üniversitelerde yıllarca anlatılan anayasa hukuku ve insan hakları gibi konuların da büyük bir yalan olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

Eğitimin Ana Kurgusu: İyi Vatandaş Yetiştirmek

Eğitimin ana kurgusunun iyi vatandaş yetiştirmek olduğunu söyleyen Bakan Tekin, Eğitimde Bir Adım Ötesi Zirvesi’nin öze dönüş temasının önemli bir başlangıç olduğunu ifade etti. Öze dönüş, mevcut durumdan duyulan memnuniyetsizliğin, açık, sade ve sürdürülebilir bir hakikat rejimine yönelme arayışı anlamına geldiğini belirtti. Türkiye Yüzyılı’nın eşiğinde bulunduğumuz bu dönemde geleceği emanet edeceğimiz çocuklarımızın istikbali ve ülkenin gidişatından emin olma ihtiyacı duyduğumuzu ifade etti. Aynı zamanda zihin dünyamızı türlü komplikasyonlara karşı korumanın ve öze dönüş konularını müzakere etmenin sorumluluğunu daha çok hissettiğimizi söyledi.

Eğitim: Bireylerin Hayat Boyu Süren Bir Öğrenme Süreci

Bakan Tekin, eğitimin genel amacının bireylerin bilgi, beceri, değer ve davranışlarını geliştirmek olduğunu altını çizdi. Amacın, bireyleri topluma ve hayata hazırlamak ve kişisel potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak olduğunu belirtti. Eğitim sürecinin okul, üniversite, meslek eğitimi, özel kurslar veya kendi kendine öğrenme gibi farklı şekillerde devam ettiğini söyledi. Ayrıca eğitimin, toplumun günlük rutinlerini, geçmişini ve gelecek tasavvurunu şekillendirmede en önemli araç olduğunun altını çizdi.

Eğitimde Geleceğe Yönelik Sorunlar ve Öze Dönüş

Bakan Tekin, eğitimde gelecek yıllarda karşılaşacakları sıkıntıların küresel düzen içinde şimdiden sinyallerini vermeye başladığını dile getirdi. Yapay zeka teknolojilerinin insan kaynaklarını zayıflatacak haksız bir rekabet alanı yarattığını ve sanal dünyanın ürettiği tartışma ve sorunlarının eğitimcileri zorlayacağını belirtti. Bu durumun öze dönüş kavramıyla daha sıkı bir şekilde buluşma ve daha sağlam analizler yapma ihtiyacını doğuracağını değerlendirdi.

Eğitim Politikalarının Önemi

Bakan Tekin, eğitim politikalarının doğru bir şekilde belirlenmesinin toplumun gelişimi ve ilerlemesi için kritik bir faktör olduğunu vurguladı. Toplumsal ihtiyaçların, araştırmalara ve verilere dayalı yaklaşımların dikkate alınmasının, kaliteli ve nitelikli bir eğitim sistemi oluşturmaya yardımcı olacağını ifade etti. Ayrıca herkesin sürece dahil olması ve insanlığın maruz kaldığı değişimleri net bir şekilde ele alıp değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Bu çerçevede dünyanın yeni hallerini doğru ve sahici analizlerle ele almaya mecbur olduklarını ifade etti.

Eğitimde Öze Dönüş ve Geleceğe Yönelik Sorumluluklar

NUN Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Esra Albayrak, daha müreffeh, adil, huzurlu ve insanca bir gelecek için çözümü, sorunları doğuran sistemin içinde aramayı reddettiklerini ifade etti. Son 29 günde Gazze’de yaşananlarla ilgili konuşan Albayrak, bebeklerin, çocukların ve kadınların tonlarca bombanın altında hayatını kaybettiğini dile getirdi. Bilgi teknolojileri, uzay teknolojileri ve yapay zeka algoritmalarının insanlığın hizmetinde olmadığı takdirde insanı tehdit edebileceğini söyleyerek bu gidişatı sorgulamamız gerektiğini belirtti.

Programa Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, alanında uzman akademisyenler, öğretmenler ve davetliler de katıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.