EkonomiGenelTürkiye

1 TL’den 2.30 liraya dolar zammı: Son dakika!

SON DAKİKA: 1 TL’ye Dolar Zamı Geldi, Artık 2.30 Lira Oldu

Ekonomik Gelişmeler ve Pandemi, Türk Lirası Değerini Etkiliyor

Pandemi döneminde alınan zorunlu kararlar ve yaşanan ekonomik gelişmeler, dünya genelinde büyük bir enflasyon şoku yaşanmasına sebep oldu. Bu şoktan en çok etkilenen ülkelerin başında ise Türkiye geldi.

Hem enflasyondaki yükselişin etkisi hem de döviz kurundaki rekor artış, ne yazık ki Türk Lirası’nın değer kaybetmesine yol açtı. Merkez Bankası tarafından alınan kararlara rağmen, Türk Lirası’ndaki değer kaybı devam ediyor.

Yeni Kararlar: 1 TL Madeni Paralar İçin Değişiklikler

Merkez Bankası, Türk Lirası’ndaki değer kaybı için yeni kararlar açıklamaya devam ediyor. Pandemi döneminde değerli maden fiyatlarında yaşanan artış, basılı madeni paraların değerini aşmaya başlamıştı. Hurdacılar bu paraları daha yüksek bir fiyata alarak eritip satacakları için, Merkez Bankası madeni paralarda değişikliğe gitmiş ve kalınlık ve boyutlarını küçülterek maliyeti düşürmüştü.

Ne var ki, alınan bu önlemler etkili olmadı. 1 TL’nin basım maliyeti yeniden yükseldi. Yetkililer, madeni paraya yapılan müdahale olmasaydı bugün 1 TL’nin basım maliyetinin 3.5 TL olacağını ifade ediyorlar. Yapılan müdahaleye rağmen ise kurda yaşanan artış nedeniyle 2.30 TL’ye yükselen maliyetten bahsediliyor.

Madeni 2.5 TL Basılır Mı, Yeni Demir Bozuk Para Ne Zaman Çıkacak?

Dolar kurundaki yükseliş etkisiyle Darphane tarafından basılan bozuk paralarda kullanılan alaşımların maliyetinin yeniden yükseldiği ifade ediliyor. Bu nedenle Darphane’nin madeni 2.5 TL basmak için çalışmalar yaptığı ve yeni paranın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduğu, onay verilmesi halinde basıma hazır olacağı iddia ediliyor. Yeni madeni paranın 1 TL ile aynı basım maliyetine sahip olduğu ve hem ucuz hem de piyasadaki bozuk para kıtlığı sorununu çözeceği için onay alma ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor.

1 TL'den 2.30 liraya dolar zammı: Son dakika!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.