EkonomiGenelTürkiye

“Kadınlar ve Erkekler İçin Kısmi Emeklilik Tablosu: 50-52 Yaş Aralığı ve 4500 Gün Şartı”

Kadınlar İçin 50, Erkekler İçin 52 Yaşla Kısmi Emeklilik Tablosu Yayımlandı!

EYT yasası meclisten geçirilerek yaş şartının kaldırılmasıyla birlikte, ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan milyonlarca kişiyi kapsayan kanun teklifi AK Parti tarafından hazırlandı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası kapsamında yapılan düzenleme ile yaş şartı kalkarken, bu kez tek bir gün, hafta veya ay farkıyla düzenlemeyi kaçıran kişilerin mücadelesi başladı. Emeklilikte Adalet Derneği’nden (EMADDER) yapılan düzenleme ile kademeli emeklilik hakkı talep edildi.

EMADDER tarafından hazırlanan Kademeli Emeklilik Tablosu yayımlandı. 1999 öncesi kişilerin EYT çatısı altında bir araya geldiği gibi, ilk işe giriş tarihi 9 Eylül 1999 ve sonrası olan kişiler de EMADDER çatısı altında birleşerek yeni bir mücadeleye başladı. EMADDER’ın hazırladığı tablo, ilk işe giriş tarihine göre kademeli emeklilik hakkı talep ederken, kısmi emeklilik için gereken yaş ve prim gün şartlarını da ilan etti.

Kademeli Emeklilik Tablosu kabul edilirse:
– Kadınlarda 50 yaş ve 4500 prim gün şartı ile emeklilik hakkı verilecek.
– Erkeklerde 52 yaş ve 4500 prim gün şartı ile emeklilik hakkı verilecek.

2. EYT Yasası Ne Zaman Çıkacak, Yeni Torba Yasa İle Mini Emeklilik Düzenlemesi Yer Alacak Mı?

Hükümet tarafından hazırlanan yeni torba yasa içerisinde, BAĞKUR düzenlemesiyle prim şartının düşürülmesi ve kadınlara yönelik emeklilik yaşının düşürülmesi beklenmektedir. Ancak EYT mağdurları, yeni düzenlemede çıraklık ve staj sigortası mağdurları ile kademeli emeklilik düzenlemesinin de yer almasını talep etmektedir. Yerel seçim öncesi, düzenlemenin gündeme alınması için yoğun çaba harcanmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.