EkonomiGenelTürkiye

MB’den döviz kararı: Resmi Gazete’de yayınlandı

Merkez Bankası’ndan Yeni Kararlar!

Merkez Bankası, Toplam Nakdi ve Gayrinakdi Kredi Bakiyesi Bulunan Firmaların Raporlama Uygulamasına Son Verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu.

Karara göre, 10 Milyon TL ve üzeri toplam nakdi ve gayrinakdi kredi bakiyesine sahip olan firmaların Özet Döviz Pozisyon Raporlaması uygulaması sonlandırıldı. Bu uygulama, bu yılın Mart ayında başlatılmış ve Temmuz ayında süresi yıl sonuna kadar uzatılmıştı. Firmalar için oldukça zorlayıcı olan bu uygulama, artık bir rahatlama fırsatı sunacak.

Merkez Bankası’nın Sistemik Risk Veri Takip Sistemi Sadeleşiyor

2018 yılında faaliyete geçen ve Merkez Bankası bünyesinde kurulan Sistemik Risk Veri Takip Sistemi, döviz pozisyonundaki değişimleri izlemek ve etki analizleri yapmak için Türkiye’deki tek uygulamadır. Bu sistemde bir sadeleşme kararı alındı ve güncellendi.

Raporlama kapsamına hangi firmaların dahil edileceğini belirlemek için bazı kriterler belirlendi. Artık 15 milyon dolar ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü yerine, toplam 100 Milyon TL ve üzeri nakdi kredi bakiyesi veya geçmiş 1 yıllık hesap döneminde 500 Milyon TL ve üzeri aktif büyüklük şartları aranacak.

Bu sadeleşme adımı, firmalar için işleri kolaylaştıracaktır. Raporlama işlemleri artık daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilecektir.

Merkez Bankası, Piyasalara Güven Vermeyi Hedefliyor

Merkez Bankası, pandemi dönemi sonrasında uygulamaya konulan ve ekonomi kurallarına göre olumlu sonuçlar vermeyen uygulamaları sadeleştirmeye devam etmektedir. Bu şekilde, piyasaları rahatlatmayı amaçlayan Merkez Bankası, politikalarla yabancı yatırımcılara güven vermeyi hedeflemektedir.

MB'den döviz kararı: Resmi Gazete'de yayınlandı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.