EkonomiGenelTürkiye

Araba sahipleri şaşkına dönecek: Yakıt fiyatları rekor seviyede!

Duyan Arabası Satış Patlaması Yaşanacak! Son Zamlar Araba Sahiplerini Sokağa Attı

Akaryakıt fiyatlarındaki rekor zamlar arabaları kullanmayı neredeyse imkansız hale getirirken, son açıklanan bir zam haberi daha arabaların satışa çıkarılmasına yol açtı. Benzin, motorin ve LPG otogaz fiyatlarına gelen rekor zamın ardından bu kez kasko fiyatları için de bir zam açıklandı.

ARAÇ KASKO FİYATLARI İÇİN REKOR ZAM

İlk olarak ÖTV ve KDV düzenlemeleriyle birlikte 6 TL’lik rekor zam yapılan benzin, motorin ve LPG otogaz fiyatlarına, sonraki düzenlemelerle dolar ve brent petrol fiyatlarının etkisi de eklenmişti. Benzin ve motorinin fiyatı şu anda 40 TL’yi aşarken, kasko fiyatları için de bir zam haberi geldi.

Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Geçen yıla göre kasko fiyatları ortalama yüzde 140 oranında arttı. Bazı modellerde bu oran yüzde 100’e kadar, bazılarında ise yüzde 200 veya hatta yüzde 300’e yakın artış gözleniyor” dedi.

En Büyük Etkiyi Lüks Araçlar Gördü

Kasko fiyatlarının aracın marka, model ve parça fiyatı, işçilik gibi kriterler dikkate alınarak belirlendiğini belirten Bağcı, “Lüks bir aracın parçaları daha pahalı olduğundan dolayı kasko fiyatı da standart arabalara göre daha yüksek olur. Standart araçlarda yüzde 100-140 arasında artış olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin geçen yıl en düşük 300 bin TL olan bir aracın fiyatı bu yıl 800-900 bin TL aralığındadır. Araç fiyatlarının üç kat arttığını söylemek gerekirse, bu artış kasko fiyatlarına da yansımaktadır. Şu anda ortalama bir araç için 60-70 bin TL üzerinde kasko fiyatları ile karşılaşabiliyoruz. Üst segment araçlar ise durumu daha da zorlu hale getiriyor. Sigorta şirketleri üst segment araçları sigortalama konusunda isteksiz davranıyor” şeklinde konuştu.

Dolar Kurunun Etkisi

Bağcı, dolar kurundaki artışın yedek parça fiyatlarına ve dolayısıyla kasko fiyatlarına olumsuz etki yaptığını da belirtti. Bu nedenle kasko fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Bağcı, araç sahiplerinin artan maliyetler yüzünden arabalarını satmaya yöneldiğini vurguladı.

Sonuç olarak, artan akaryakıt fiyatları ve kasko fiyatları, araba sahipleri üzerinde büyük bir mali baskı oluşturuyor. Bu durum, arabalarını satmaya yönelten birçok kişiyi ortaya çıkardı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.