EkonomiGenelTürkiye

Resmi imzayla müjdeli açıklama: Asgari ücret 2.000 TL’ye çıktı, 37 TL günlük ulaşım yardımı

Resmi İmza Atıldı: Asgari Ücrete 2.000 TL Seyyanen Zam Açıklandı

Asgari ücrete yapılan son zammın ardından, Türkiye’de enflasyonun sürekli artması ve maaşların hızla erimesiyle birlikte yeni bir zam müjdesi geldi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, asgari ücret kararı alındı ve çalışanların maaşlarına seyyanen zam uygulanacak. Bu zam ile birlikte maaşlar en düşük 2.000 TL’den başlayacak ve en yüksek 6.000 TL’ye kadar çıkacak.

Asgari Ücretin Yükselişi ve Enflasyonun Etkisi

Temmuz ayında yapılan son zamla birlikte asgari ücret yüzde 34 artışla 11.402 TL olarak belirlenmişti. Ancak, bu zam enflasyonun, akaryakıt ve doların yükselmesi karşısında hızla eriyerek, çalışanların eline geçmeden yok olmuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Asgari Ücret Kararı

AK Partili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yapılan açıklamada “Eşit işe eşit ücret” ilkesini benimseyen bir adım attıklarını belirtti. Bu kapsamda, toplu iş sözleşmelerinde yer almayan hizmet yılı primi (kıdem zammı), aile yardımı, çocuk yardımı, bayram yardımı, yakacak yardımı, iş riski primleri ve ek sorumluluk tazminatları gibi ek ödenekler tüm şirketlerde uygulanacak. Ayrıca, seyyanen ödemeler ve risk primleri ile aynı risk gruplarında görev yapan çalışanlara eşit prim ödemeleri yapılacak.

Yapılan iyileştirmeyle, en düşük ücretli kadrolarda çalışan 3 yıl kıdemi olan, evli ve iki çocuklu bir işçinin net ücreti en az 19.900 TL olarak belirlendi. Yemek yardımı 55 TL’den 105 TL’ye, ulaşım yardımı ise 26 TL’den 37 TL’ye yükseltildi. Özellikle toplu iş sözleşmelerinde hizmet yılı primi olmayan şirketlere 3 yıl kıdem şartıyla aylık brüt 70 TL kıdem zammı ödemesi yapılacak. Binek araç şoförü primi 200 TL’den 340 TL’ye, yol asfalt işçisi, kanalizasyon işçisi, içme suyu işçisi, atölye işçisi, endeks okuma işçisi ve operatör yardımcılarının risk primi de 450 TL’den 1080 TL’ye yükseldi. Açık alanda çalışan beden işçilerinin risk primi 250 TL’den 490 TL’ye, gasilhane görevlileri ile hasta ve yaşlı bakım personeline ise 490 TL risk primi uygulanacak. Her şirketin özelinde farklı tutarlarda ödenen çocuk yardımı bedeli de 127 TL’ye çıkarıldı.

Bu karara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da imza attığı ve bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi.

Genel olarak, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bu zamlarla asgari ücretli çalışanların maaşlarına ciddi bir artış getirildi. Bu zam ile birlikte, çalışanların maddi durumları iyileşecek ve ekonomik olarak daha güçlü bir konuma gelecekleri düşünülmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.