EkonomiGenelTürkiye

“BIST Yeni Rekorlar Kırarken, Küresel Piyasalar ABD Enflasyon Verilerini Bekliyor”

MOODY’S’NİN AÇIKLAMASI OLUMLU SEYRİ SÜRDÜREBİLİR

BIST 100 endeksi, yükseliş eğiliminde hareket ederek günü 7.600,65 puandan tamamladı.

Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 27,0400 seviyesinden işlem görüyor.

Dün değeri yükselen Moody’s Türkiye’nin açıklamalarında, yeni ekonomi politikalarının sürdürülmesi ve risklerin azalması halinde görünümün pozitife dönebileceği ve not artırımı gündeme gelebileceği ifade edildi.

Türkiye’de Ortodoks politikalara dönüşün beklenenden daha hızlı gerçekleştiği ve bunun tahmin edilebilirliği artırdığı belirtildi.

Analistler, bu gelişmelerle birlikte Türk lirası varlıklarının olumlu etkileneceğini ve yabancı ilgisinin destekleneceğini ifade etti.

Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD’de enflasyon ve haftalık işsizlik başvurularının takip edileceğini ve teknik açıdan BIST 100 endeksinin 7.650 ve 7.750 seviyelerinin direnç, 7.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

  • Türkiye, haziran ayı işsizlik oranı ve sanayi üretimi
  • ABD, temmuz ayı TÜFE
  • ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
  • ABD, temmuz ayı hazine bütçe dengesi

Çin’deki deflasyon endişelerinin etkileri devam ederken, ABD’de açıklanacak enflasyon verisi öncesinde küresel piyasalarda temkinli bir seyir öne çıkıyor.

ABD’de açıklanacak enflasyon verisinin, Fed’in para politikasına ilişkin gidişatı önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Ayrıca ABD yönetiminin Çin’e teknoloji yatırımlarına sınırlama getirmesi de küresel piyasalardaki risk iştahını olumsuz yönde etkiledi.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Çin’deki belirli ulusal güvenlik teknoloji ürünleri yatırımlarını yasaklayacak ve bazı yatırım işlemlerinin bildirilmesini gerektirecek kararname çıkardı.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Biden’ın askeri, istihbarat, gözetleme veya siber özellikli yetenekler için kritik olduğu belirtilen hassas veya ileri teknolojilerle ürünler geliştirmeye ve bunları kullanmaya çalışan ilgili ülkelerin ABD’ye oluşturduğu ulusal güvenlik tehdidini ele almak için kararname yayımladığı bildirildi.

WeWork, pandemi ve ekonomik durgunluk nedeniyle olası iflas konusunda uyarıda bulundu.

Brent petrolün varil fiyatı yatay seyirle 87,2 dolardan işlem görürken, altının ons fiyatı yüzde 0,1 artarak 1.917 dolarda seyrediyor.

Dün, New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,5, S&P 500 endeksi yüzde 0,7 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,2 düşüş yaşadı. ABD’de endeks vadeli kontratları ise hafif yükselişle güne başladı.

Avrupa borsaları ise İtalya hükümetinin bankalara yönelik ek vergi getirilmesinde yumuşama olabileceği açıklamalarıyla olumlu bir seyir izledi.

Avrupa’da gaz fiyatları da piyasaların odağında bulunuyor. Gaz fiyatları, Rus gazı tedarikinin azalacağı ve enerji krizin henüz sona ermediği yönündeki uyarıların ardından yükselişe geçti.

Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de eylül vadeli kontratlarda gaz fiyatı, yüzde 23,7 artarak 38,4 avroya yükseldi. Ekim vadeli kontratlarda ise gaz fiyatı 41,5 avroya yükseldi.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,8, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,1, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,7, Almanya’da DAX 40 endeksi ise yüzde 0,5 değer kazandı.

Asya piyasalarında Japonya hariç satış ağırlıklı bir seyir izlendi.

Çin’de enflasyondaki düşüş ve ABD yönetiminin Çin’in teknoloji yatırımlarına sınırlama getirme kararı, Asya piyasalarında risk algısını artırdı.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 yükselirken, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,3 değer kaybetti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.