EkonomiGenelTürkiye

100. Yılda 16.1 Milyon Emekliye Özel İkramiye Müjdesi! SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ile ilgili Emeklileri Kapsıyor.

**Cumhurbaşkanı Erdoğan Emeklilerin Maaş Düzenlemesi İçin İsteklendi**

Hükümet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, milyonlarca emeklinin maaşlarının düzenlenmesi için harekete geçti. Yakın gelecekte düzenlemenin netleşmesi beklenirken, aynı zamanda emeklilere bir seferlik ikramiye verme planı da gündemde. Kulislerde, Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları kapsamında emeklilere bayram ikramiyelerinin yanı sıra üçüncü bir ikramiyenin de verilebileceği konuşuluyor.

**Hükümet, Emekliler İçin Düğmeye Bastı**

Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte, emekli maaş zammı öncelikli olarak ele alınacak konular arasında yer alacak. Emekliler için zam yapılmasının yanı sıra, ikramiye müjdesi de bekleniyor.

**Masada Konuşulan Rakam İşte Bu!**

Bu yıl Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla bayramlarda verilen ikramiyelerin dışında, bir üçüncü ikramiye verilmesi gündemde. Bir kez ödenecek olan ikramiye miktarı üzerinde çalışmalar devam ederken, ilk olarak 5 bin lira rakamının masaya yatırıldığı konuşuluyor. Açıklamanın çalışmalar tamamlandıktan sonra ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

**”Enflasyona Karşı Rahatlama Sağlayabilir”**

İkramiye çalışmasıyla ilgili olarak CNN Türk’e konuşan ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Bu gerçekten kendi başına oldukça önemli bir nokta. Bu süreçte enflasyon karşısında durum da ortada. Böyle bir ikramiye konuşuluyor. Bunu yerinde buluyorum. Toplamda 15 milyon emekli var. Bunun bütçeye getireceği yükü de bir taraftan konuşmak gerek. Tüm bunlara rağmen şu anda enflasyon nedeniyle geliri azalan bir kesim var. Bunların desteklenmesi gerekiyor. Ek ikramiyelerin enflasyona karşı korunmada rahatlama sağlayabileceğini düşünüyorum” dedi.

Öte yandan, emekli ve memur zammı Ocak ayında yeniden belirlenerek milyonların alım gücü artacak. Emekliye ara zam düzenlemesi için bütçe çalışmaları sürerken, Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği yeni enflasyon beklenti anketi sonuçları da açıklandı. Emekli maaşı ve memur maaşları ne kadar artacak?

**Emekli Maaşı Düzenlemesi İçin Geri Sayım**

Emekli maaşı zammı düzenlemesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bütçe çalışmalarını ve teknik analizleri yürütmektedir. Taslak çalışmanın netleşmesini takiben düzenleme halka açıklanacak.

Bakan Mehmet Şimşek’in açıklamalarından anlaşıldığı üzere, “en düşük emekli maaşı” için bütçe çalışmaları devam ediyor. Düzenlemenin Ekim veya Kasım ayında açıklanması beklenmektedir.

**Emekliye Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi Masada**

Öte yandan, Türkiye’de yaklaşık 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile 2,7 milyon memur emeklisi bulunmaktadır. Bu nedenle, yaklaşık 18 milyon kişiye bir ödeme yapılması söz konusudur ve buna bağlı olarak bütçe çalışmalarının titizlikle yürütülmesi gerekmektedir. Örneğin, 5.000 TL’lik bir ödeme yapılırsa, bu durum 90 milyar TL’ye mal olmaktadır.

**Merkez Bankası Yeni Enflasyon Beklenti Sonuçlarını Açıkladı**

Merkez Bankası tarafından yayınlanan Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 67,22 olarak revize edildi. Anket sonuçlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi 1.886,99 seviyesine yükselmesi beklenmektedir.

**6 Aylık Enflasyon Beklentisi Yüzde 39,61 Oldu**

Bu rakamlara göre, 6 aylık enflasyon oranının yüzde 39,61 düzeyine yükselmesi beklenmektedir. 2023 yılı için yeni enflasyon beklentisi doğrultusunda, emekli ve memur zam tablosu da belirlenmiştir.

**Ocak Ayında Toplu Sözleşme Zammı Yüzde 15**

6 milyonu aşkın memur ve memur emeklisi için merakla beklenen toplu sözleşme görüşmeleri tamamlanmıştır. Memurlar, 11 sektörde birçok sosyal hak elde etmiştir ve toplu sözleşme zammı şu şekildedir: 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 10 ve 2025

100. Yılda 16.1 Milyon Emekliye Özel İkramiye Müjdesi! SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ile ilgili Emeklileri Kapsıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.