EkonomiGenelTürkiye

Marmara Depremi: Korkutan Uzman Uyarısı

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden jeoloji alanında doktora yapmış olan Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara Bölgesi’nde deprem riskinin yükseldiğine dair korkutucu bir uyarıda bulundu. Tüysüz’e göre, Marmara Bölgesi’nde ortalama olarak 250 yılda bir deprem meydana gelmekte ve en son büyük deprem 1766 yılında yaşanmıştır. Bu nedenle, belirlenen süre dolmuş ve deprem olma ihtimali artmıştır.

Prof. Dr. Tüysüz, deprem tarihleri üzerine yapılan araştırmaların zorluklarına da değindi. Tüysüz, paleosismoloji olarak adlandırılan eski deprem biliminin, fay hatları üzerinde yapılan araştırmalar olduğunu ifade etti. Bu yöntemle, deprem tekrarlama süreleri belirlenmeye çalışılmaktadır. Ancak, bu tür araştırmalarda hataların olabileceğini vurgulayarak, kesin bir sonuç yerine olasılıklardan bahsetmenin daha doğru olduğunu belirtti.

Uzmanlar, aktif olan fayların en az bir kez deprem ürettiğini, ancak daha uzun aralıklarla deprem oluşturan fay hatlarının da var olduğunu ifade etmektedir. Fay hattının her iki tarafında bulunan kayaların sürtünerek bir arada kaldığı ve zamanla biriken gerilimin aşılmasıyla fay bloklarının aniden hareket ederek deprem meydana getirdiği açıklandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.