EkonomiGenelTürkiye

Temmuz enflasyonu tahminleri çarpıcı! Piyasa anketlerinde uyum sağlandı!

Temmuz ayı Türkiye ekonomisi için oldukça zorlu geçti. Vergilerin artması ve ardından başlayan zam dalgasıyla birlikte fiyatlar önemli ölçüde yükseldi. Bu fiyat artışları, Temmuz ayı enflasyon rakamlarını nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. TÜİK bu hafta içinde enflasyon rakamlarını açıklayacak, ancak bu rakamlardan önce Bloomberg’in yaptığı enflasyon anketinin sonuçları yayınlandı.

ENFLASYON BEKLENTİSİ BELİRLENDİ!

Bloomberg, 16 farklı kurumun katılımıyla gerçekleşen piyasa anketini yayınladı. Ortalama beklentiye göre Temmuz ayında aylık enflasyon oranının %9,1 olması bekleniyor. Yıllık enflasyon ise yeniden yükselerek %47,2’ye çıkacak.

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK TAHMİNLER

Anket çalışmasında verilen cevaplarda en düşük aylık enflasyon beklentisi %7,5, en yüksek aylık enflasyon beklentisi ise %10,5 olarak belirtildi. Aynı şekilde yıllık enflasyonda en düşük beklenti %41,6, en yüksek beklenti ise %49,2 olarak açıklandı.

YIL SONU ENFLASYONU TAHMİNİ

Bloomberg’in diğer bir anketi ise yıl sonu enflasyon tahminleriyle ilgiliydi. Bu ankete 15 farklı kurum katıldı ve yıl sonu enflasyon tahmini %60’a yükseldi. Merkez Bankası da son güncelleme ile yıl sonu enflasyon beklentisini %58’e çıkarmıştı.

TEMMUZ ENFLASYONU NE OLACAK?

Temmuz ayı enflasyon beklentisi anket sonuçları neredeyse aynı çıktı. AA Finans tarafından yapılan ankette aylık enflasyon beklentisi %9,07 olarak açıklandı. Reuters beklenti anketinde ekonomistler Temmuz enflasyonunu %9,10 olarak tahmin ettiklerini bildirdi. Bugün ise Bloomberg’in anketi sonucunda aylık enflasyonun %9,10 seviyesinde olması bekleniyor.

ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Enflasyon rakamlarının ne zaman açıklanacağı da belli oldu. TÜİK, bu hafta içinde, 3 Ağustos Perşembe günü saat 10:00’da enflasyon rakamlarını duyuracak. Böylece Temmuz ayı enflasyon oranı netleşmiş olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.