EkonomiGenelTürkiye

İstanbul’da Temmuz 2023 Enflasyonu Açıklandı, Yüzdesi Merak Ediliyor!

İSTANBUL’DA TEMMUZ AYINDA ENFLASYON SERT BİR ŞEKİLDE YÜKSELDİ!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yürütülen İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi çalışması, uzun yıllardır İstanbul’daki perakende fiyat hareketlerini ölçmektedir. Bu çalışma sayesinde aylık ve yıllık fiyat artışları belirlenebilmektedir. İTO, bugün Temmuz 2023 dönemi için İstanbul enflasyonunu açıkladı ve bu açıklamada dikkat çeken bazı detaylar ortaya çıktı.

TEMUZ AYINDA İSTANBUL ENFLASYONU YÜKSELDİ

Temmuz ayında İstanbul enflasyonunda sert bir yükseliş yaşandığı ifade edildi. İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’ne göre Temmuz ayında aylık bazda enflasyon yüzde 9,84 oranında arttı. Haziran ayında ise bu artış yüzde 3,46 olarak kaydedilmişti. Temmuz ayında meydana gelen yoğun zam oranları, 2023 yılı için yeni bir rekorun kırılmasına sebep oldu.

İstanbul enflasyonu verilerine göre yıllık baz enflasyon da yüzde 63,7’ye yükseldi. Geçtiğimiz ay açıklanan verilere göre yıllık enflasyon oranı yüzde 55,19 idi. Enflasyondaki düşüşün baz etkisi ile gerçekleştiği biliniyordu. Ancak açıklanan bu sonuçlarla birlikte düşüş süreci sona erdi ve artışa geçildi.

DEĞİŞEN KALEMLERDEKİ ARTIŞ ORANLARI

İTÖ, İstanbul enflasyonundaki artış oranlarını belirlediği kalemleri açıkladı. Buna göre sağlık ve kişisel bakım ürünlerinde aylık artış yüzde 17,35, ev eşyalarında yüzde 16,02, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 14,66, ulaştırma ve haberleşme alanında yüzde 12,79, konut giderlerinde yüzde 10,07, gıda harcamalarında yüzde 8,61 ve giyimde yüzde 2,33 artış yaşandı.

Toptan Eşya Fiyatları Endeksi, üretici fiyatlarını takip ederek aylık bazda yüzde 4,54 artış gösterdi. Aynı endeks yıllık bazda ise yüzde 66,57 yükseldi. Madenler grubunda aylık yüzde 11,26, yakacak ve enerji grubunda ise yüzde 9,70 oranında artış kaydedildi.

TÜİK’İN AÇIKLAYACAĞI RAKAMLAR

İTO tarafından yapılan enflasyon açıklaması resmi bir hüküm taşımamaktadır. Ancak yapılan piyasa anketlerine göre enflasyon oranının yaklaşık olarak yüzde 9 olduğu tahmin ediliyor. Resmi veriler ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. TÜİK’in enflasyon rakamlarını 3 Ağustos 2023 Perşembe günü saat 10:00’da duyuracağı belirtilmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.