EkonomiGenelTürkiye

Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı: 25 kuruşluk zam Resmi Gazete’de yayımlandı!

CUMHURBAŞKANI İMZAYI ÇAKTI: RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI, 25 KURUŞA ZAM GELDİ!

Market poşeti fiyatlarına 2023 yılından itibaren geçerli olacak şekilde yapılan zam, resmi gazetede yayımlandı. Bazı Ürünlerden Tahsil Edilecek Geri Kazanım Katılım Payı Tutarlarının Tespit Edilmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7449) adıyla yayımlanan bu kararla, 2019 yılında uygulanmaya başlanan geri kazanım payına resmi bir zam açıklanmış oldu. Bu kararla beraber, 4 yıldır zam gelmeyen tek ürün olan market poşetinin fiyatı 25 kuruştan yükseltilerek, 38,50 kuruşa çıkarıldı.

Çevre kirliliğini önlemek ve plastik kullanımını azaltmak amacıyla alınan tedbirler çerçevesinde, Türkiye’de marketlerde ve alışveriş yapılan yerlerde plastik poşetler ücretsiz olarak verilmeye başlamıştı. Ancak getirilen yasal düzenleme ile beraber market poşeti kullanımı paralı hale getirildi ve poşet fiyatı olarak 25 kuruş belirlendi.

İlk etapta büyük tepkiler çeken bu uygulama, zamanla elde edilen başarının da etkisiyle tepkilerin azalmasına yol açtı ve Türkiye’deki naylon poşet kullanımı rekor seviyede azaltıldı. 2009 yılından bu yana 25 kuruş olarak uygulanan paralı poşet ücretine ilişkin yeni bir karar Resmi Gazete aracılığıyla duyuruldu ve poşet ücretinde zam yapıldı.

Buna göre, poşet başına tahsil edilen 25 kuruşa zam yapılarak, poşet ücreti 38,5 kuruş olarak belirlendi. Bu şekilde, adet başına belirlenen paralı poşet ücretine bir zam geldi.

MARKET POŞETİ FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Yapılan düzenleme sonucunda, market poşeti fiyatı resmi olarak 25 kuruş zamlandı ve yeni fiyatı 38,5 kuruş olarak belirlendi. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklama, marketlerdeki satış fiyatının hâlâ 25 kuruş olacağını ve aradaki farkın marketler tarafından tahsil edileceğini ifade etti. Yani, tüketiciye market poşeti aynı fiyattan sunulacak ve farklılığı marketler karşılayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.