EkonomiGenelTürkiye

Dolar Kuru: İngiliz Bankası Çılgın Tahmini! Ne Zaman Kaç TL Olacak?

Dolar Kuru ve Enflasyon Üzerine Uzman Görüşleri

ENFLASYONUN ARTIŞI!

Uzman ekonomist Remzi Özdemir, enflasyon rakamlarını değerlendirerek, “Enflasyon rakamlarında rekor bir artış bekliyorduk. Çünkü bu, hükümet tarafından oluşturulan bir enflasyondur. Normalde Temmuz ayı, hükümetlerin sevdiği bir aydır çünkü sebze ve meyve fiyatları düşer. Ancak vergi zamlarıyla birlikte hayat pahalı hale geldi ve enflasyon patladı. TÜİK tarafından açıklanan %9,47 oranındaki enflasyon rakamı oldukça yüksek. Almanya even bizim Temmuz ayındaki enflasyonu 2 yılda yaşamamıştır. Aynı durum ABD ve diğer ülkeler için de geçerlidir” dedi.

AĞUSTOS AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ

Remzi Özdemir, Ağustos ayı enflasyon beklentisini de açıkladı ve şunları söyledi: “Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıl sonu enflasyon beklentisini %58’e çıkardığında gerçekçi olabileceğini düşündük ve kendisini alkışladık. Bugün açıklanan rakamlarla %47 enflasyon zaten gerçekleşti. Bundan sonra da enflasyon artışları olacak. Mehmet Şimşek bunu maaş zamlarına bağlasa da benim düşünceme göre böyle bir bağlantı yok. Ağustos ayında ücret artışları ile birlikte enflasyon yaşanacağını düşünüyorum. Önümüzdeki ay enflasyon oranı %9 olmasa da %7 civarında olacaktır” dedi.

TUİK VERİLERİNİN SORUNLULUĞU

Remzi Özdemir, TÜİK verilerine de dikkat çekti ve şunları söyledi: “TÜİK verileri biraz sorunlu. İlacın %15 fiyat artışı olduğunu söylüyorlar. Ancak kısa sürede ilaca yapılan %30 zamı herkes duydu. Devlet kendini yalanlamaktadır. Ben art niyetli demek istemiyorum, ancak TÜİK verilerinde sıkıntılar vardır. Eğer devlet yaptığı %30’luk ilaç fiyat artışını %15 olarak kaydediyorsa, enflasyon rakamlarının gerçekliğine inanmakta zorlanırız” dedi.

DOLARA MÜDAHALELER VAR!

Dolar kuruna müdahale edildiğini belirten Remzi Özdemir, “Enflasyonun olduğu bir ülkede döviz kuru her zaman artar. Türkiye’de son iki yıldır uygulanan politikalarla bunun tam tersi oldu. Dolar kurunu arka kapı satışlarıyla düşürdüler. Bu durum bize iyi gelmiş gibi görünebilir, ancak Türk lirasının aşırı değer kazanması dış ticaretin engellenmesine yol açar. Merkez Bankası, dolar kuru üzerinde daha fazla baskı oluşturmayacağını açıklamıştı. Bir süre de uygulandı. Ancak son 1-2 haftadır, dolar kurunun arka kapı operasyonları ile baskılandığını düşünüyorum. 26,96 TL’de sabitlenen dolar kuru normale uygun değildir. Bu durum, müdahale olmadan gerçekleşmez” dedi.

DOLAR KURU TAHMİNİ: 40 TL!

Remzi Özdemir, dolar kuruna ilişkin ilginç bir tahminde bulunarak, “Bugün bir İngiliz bankası, 2024 yılı başı için dolar kurunu 40 TL olarak tahmin etti. 2025 yılı için ise 50 TL’lik bir tahmin açıkladılar. Eğer %47 enflasyon oranı olan bir ülkede politika faizini %17,50’de tutarsanız, döviz kuru yükselecektir. Ağustos ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ciddi kararlar alınmazsa Türk lirası için zor günler bekliyor diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Not: Bu makalede yer alan değerlendirmeler yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.