SGK Girişi Yapılmayanlar için Emeklilik Fırsatı!
Çalıştığı halde SGK girişi yapılmayan ya da girişi geç yapılan kişiler için emeklilik formülü ortaya çıktı. Artık sigortasız çalışanlar, hizmet davası açarak giriş tarihlerini tespit etme şansına sahip olacaklar. Üstelik bu dava sadece hizmet tespiti yapılmasını sağlamayacak, aynı zamanda kıdem tazminatı, ücret, ihbar süresi, fazla mesai ve kullanılmayan izin gibi tüm ödemeleri de talep etme hakkını beraberinde getirecek. Bu davalar iş mahkemesinde açılabilecek.
EYT yasası çıktıktan sonra özellikle çalıştığı halde zamanında SGK girişi yapılmayan vatandaşlar mağdur olmuşlardı. Milyonlarca kişi emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanabilmek için iş mahkemelerine başvurdu. Son dakika haberlerine göre, 8 Eylül 1999 öncesi çalışma hayatına başlamasına rağmen SGK girişi yapılmayanlar için önemli bir karar alındı. İş kanunundaki bazı detaylar nedeniyle sigorta girişi yapılmayan veya geç yapılan kişiler artık emeklilik haklarını arayabilecekler. Üstelik bu kişilere sadece erken emeklilik hakkı verilmiyor, aynı zamanda gelir kapısı da açılıyor. Çalışmasına rağmen sigorta girişi yapılmayanlar dava açma şansına sahipler. Konuyla ilgili tüm detayları sizler için derledik. Bu yeni düzenleme milyonlara erken emeklilik kapısını aralayacak. Şimdi yeni düzenlemenin ayrıntılarına geçelim.
Çalıştığı halde sigorta girişi yapılmayanlar dikkat!
Çalıştığı halde sigorta girişi yapılmayan ya da girişi geç yapıldığı için EYT’yi kaçıran vatandaşlar için sevindirici haberler var. Örneğin, 1996 tarihinde işe başlamasına rağmen SGK’ya bildirimi geç yapılan vatandaşlar için erken emeklilik hakkı getirildi. Bu durumda olan vatandaşlar öncelikle iş yerinden başlangıç tarihlerinin düzeltilmesini talep edecekler. Ancak olumsuz yanıt gelmesi halinde hizmet davası açma hakkına sahip olacaklar. Çalışma süresinin belgeyle ispat edilmesi halinde zaman aşımı süresi işlemeyecektir.
Arabulucuya başvuru yapabilirsiniz
Sigortasız çalışan kişiler hizmet davası açabilecekleri gibi aynı zamanda fazla mesai ücreti, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, ücret ve kullanılmayan izin ücreti gibi tüm alacaklarını iş mahkemesinden başvurarak alabiliyorlar. Ancak hem hizmet için hem de alacaklar için iki ayrı şekilde dava açılması gerekmektedir. Yeni uygulama 2018 yılının Ekim ayında hayata geçerken bu nedenle işçilik alacakları olanların öncelikle arabulucuya başvurmaları gerekmektedir.
Emeklilik tarihi öne çekilebiliyor
Bu durumda olan vatandaşlar için aslında iş kanununda bazı maddeler bulunmaktadır. İş kanununa göre sigortasız çalışma dönemi belgelenenler başvuru yaparak emeklilik tarihini öne çekme hakkına sahip olurlar. Örneğin, sigorta bildirimi 2000 yılında yapılan ancak 1999 öncesi çalışmaya başlayan kişiler, belgeli şekilde bu durumu ispat ederlerse EYT kapsamına girebilirler. Bu durumda zaman aşımı da işletilmeyecektir.
Staj ve çıraklık sigortalılarına erken emeklilik imkanı
EYT’de en çok mağdur olan gruplardan birisi staj ve çıraklık sigortası mağdurları olmuştu. Yeni uygulama ile birlikte bu kişilere de artık erken emeklilik imkanı gelecektir. Staj ve çıraklık sigortası olması gerektiğini belgeleyebilen kişiler, erken emeklilik hakkına sahip olacaklardır.