EkonomiGenelTürkiye

Altın Piyasasında Büyük Karmaşa! Kuyumcularda Gram Altın Fiyatı Tavan Yaptı!

Türkiye’de Altın Piyasasında Tedirginlik: Altın İthalatına Ek Mali Yükümlülük Getirildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın enflasyon ve dolar kuru politikası doğrultusunda altın ithalatını sınırlama kararı, Türkiye’deki altın piyasasını derinden etkiliyor. Cari açığın düzeltilmesi hedefiyle altın ithalatına kota getiren Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan bu karar, Cumhurbaşkanı Kararı olarak Resmi Gazete’de yayımlandı.

Altın İthalatına Ek Mali Yükümlülük Getirildi!

Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, altın ithalatında yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. Bu durum, altın ithalatını neredeyse imkansız hale getirdi. Kota uygulanmasa da altın ithalatının önüne geçilerek tedbir alındı. Ancak cari açığın altın ithalatı nedeniyle artmaması için alınan bu önlem, altın piyasasını tam bir kaos ortamına sürükledi.

Seçim Öncesi Benzer Bir Senaryo Yaşanmıştı!

Türkiye’de 14 Mayıs seçimleri öncesinde, kuyumcuların altın satış fiyatlarında büyük bir makas aralığı oluşmuştu. Bu durumun nedeni ise yüksek talebin karşılanamaması olduğu sonradan anlaşıldı. Merkez Bankası, o süreçte elindeki altın rezervlerini iç piyasaya satarak altın ihtiyacını karşılamıştı. Bu satışların Dünya Altın Konseyi raporuna dahi yansıdığı ve küresel altın fiyatlarını etkilediği belirtilmişti.

Kuyumcular Altın Fiyatlarındaki Kaosla Karşı Karşıya!

Yapılan son düzenleme sonrasında altın fiyatlarında tam bir kaos ortamı hakim oldu. Bankalar arası piyasadan fiyatları öğrenen kullanıcılar, ekranlardaki altın fiyatlarına bakmaktadır.

Fiziki olmayan piyasada, gram altının alış fiyatı 1.664 TL ve satış fiyatı ise 1.678 TL olarak uygulanmaktadır. Ancak bu fiyatlar, kuyumculardaki altın fiyatlarının geçerli olmadığını göstermektedir.

Kuyumcuların gram altın fiyatları ise büyük bir makas aralığıyla oluşmaya başlamıştır. Kapalıçarşı’da faaliyet gösteren ünlü bir kuyumcunun güncel gram altın fiyatlarında bu durum gözlemlenmektedir. Gram altın, 1.719 TL’den alınırken 1.784 TL’ye satılmaktadır.

Benzer bir durum başka bir kuyumcunun gram altın fiyatlarında da fark edilmiştir. Yine aynı piyasada bu kuyumcunun gram altını 1.719 TL’ye alıp 1.783 TL’ye sattığı görülmektedir.

Ayrıca, başka bir kuyumcunun fiyat listesine göre gram altın 1.717 TL’den alınırken 1.781 TL’ye satılmaktadır. Bu fiyat listesinde de net bir makas aralığı oluştuğu gözlemlenmektedir.

Altın ithalatının sınırlı hale gelmesiyle birlikte fiyatlardaki artış endişeleri beraberinde getirmektedir. Gelecek taleplerin karşılanamaması durumunda makas aralığının 250 TL’yi geçmesi ve fiziki gram altın satış fiyatının 1.900 TL’nin üzerine çıkması beklenmektedir.

Altın Piyasasında Büyük Karmaşa! Kuyumcularda Gram Altın Fiyatı Tavan Yaptı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.