EkonomiGenelTürkiye

BİST İçin Düzeltme İşaretleri: Küresel Piyasalara Negatif Başlangıç!

Dolar/TL, 26,8681 seviyesinden tamamlamasının ardından 27,0490 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL, cuma gününü önceki kapanışın hemen üstünde 26,8681’den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 27,0490 seviyesinden işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde direnç ve destek seviyeleri belirgin.

Bugün dünya genelinde veri gündeminin sakin olduğunu aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.750 ve 7.900 seviyelerinin direnç, 7.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Küresel piyasalarda enflasyon ve resesyon endişeleri devam ediyor.

Küresel piyasalar, dünya genelinde devam eden enflasyon ve resesyon endişeleriyle haftaya negatif bir seyirle başlarken, hafta boyunca takip edilecek yoğun makroekonomik veri gündeminin varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

ABD ve Çin arasındaki belirsizlikler fiyatlamaları etkiliyor.

Pasifik okyanusunun iki yakasında yer alan dünyanın en büyük ekonomileri ABD ve Çin’in ekonomik gidişatına ilişkin belirsizlikler fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

ABD Merkez Bankası faiz artışı beklentileri yükseliyor.

ABD’de açıklanan veriler dolayısıyla enflasyonla mücadelede ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bir faiz artışına daha gidebileceği ihtimali bulunurken, Çin’deki deflasyonist süreçle birlikte gayrimenkul sektöründe büyük oyuncuların temerrüde düşme olasılığı risk algısının artmasına neden oluyor.

Enflasyonla mücadele devam ediyor.

Geçen hafta perşembe ve cuma günü ABD’nin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Üretici Fiyat Endeksi’nden (ÜFE) alınan sinyaller enflasyonla mücadelenin henüz sona ermemiş olabileceğine işaret ederken, ülkede gerçekleştirilen tahvil ihraçlarındaki fiyatlamalar da dikkati çekti.

Tahvil faizlerinde yükseliş gözlendi.

Perşembe günkü ihraçlarda ABD’nin 30 yıllık tahvil faizlerinde ortalama faiz yüzde 4,19 seviyesinde gerçekleşirken, enflasyon verilerinin ardından söz konusu faizler yüzde 4,26 seviyesine yükseldi.

Dolar endeksi ve emtia fiyatlarındaki hareketlilik.

Analistler, tahvil piyasalarındaki satış baskısının Fed’in yıl sonuna kadar bir faiz artışına daha gidebileceği endişesini yansıttığını belirterek, bu durumun risk algısını beslediğini dile getirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın gelecek ayki toplantıda politika faizini yüzde 90 ihtimalle sabit bırakacağının öngörüldüğünü ifade eden analistler, buna karşın kasım toplantısında da 25 baz puanlık artış ihtimalinin yüzde 40 seviyesinde olduğunu dile getirdi.

Analistler, söz konusu endişelerin dolar endeksini 103’le 7 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye çıkardığını hatırlatarak, emtia fiyatlarında da dolar endeksindeki harekete paralel oynaklığın arttığını ifade etti.

Brent petrol ve altın fiyatlarındaki düşüş.

Buna göre, endüstriyel üretim süreçlerinin en önemli ara mallarından olan ve talebi ekonomik aktiviteye yönelik önemli mesajlar veren bakırın libresi düşüş eğilimini üst üste üçüncü iş gününe taşıyarak yüzde 0,6 azalışla 3,69 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün vardiyasındaki düşüşe paralel olarak haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,8 düşüşle 85,6 dolardan, altının onsu da yüzde 0,1 değer kaybıyla 1.912 dolardan alıcı buluyor.

Avrupa borsalarında belirsizlik hüküm sürüyor.

Bu gelişmelerle cuma günü, New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,30 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,11 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,68 azalış kaydetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar, haftaya düşüşle başladı.

Avrupa borsalarında enflasyon ve resesyon riskine yönelik belirsizliklerle yön arayışının öne çıktığı görülüyor.

Avustralya’da LNG tesislerinde grev endişesi.

Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçısı Avustralya’daki bazı LNG tesislerinde çalışanların gelecek hafta greve gitmek için harekete geçmesinin ardından geçen hafta Avrupa’da gaz vadelileri yaklaşık yüzde 23 y

BİST İçin Düzeltme İşaretleri: Küresel Piyasalara Negatif Başlangıç!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.