EkonomiGenelTürkiye

Fed tutanakları küresel piyasaları endişelendiriyor.

**Küresel Piyasalar: Enflasyon ve Resesyon Endişeleri ile Dalgalı Seyir Sürüyor**

Küresel piyasalarda, dünya genelinde güçlenen enflasyon ve resesyon endişeleri nedeniyle negatif bir seyir yaşanıyor. Bugün ise gözler, yoğun veri gündemiyle birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarına çevrildi.

**ABD Perakende Satışlarında Artış Yaşandı**

Pasifik Okyanusu’nun iki yakasında yer alan dünyanın en büyük iki ekonomisi, farklı ekonomik problemlerle uğraşmaya devam ediyor. ABD’de dün açıklanan verilere göre, temmuz ayında perakende satışlar bir önceki aya kıyasla yüzde 0,7 artarak 696,4 milyar dolara ulaştı. Piyasa beklentileri ise perakende satışların bu dönemde aylık bazda yüzde 0,4 artması yönündeydi.

**Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari: Faiz İndirimi Uzak**
Dün sözleri takip edilen Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ilerlemeden memnun olduğunu ancak enflasyon oranının hala yüksek seviyede bulunduğunu kaydetti. Kashkari, Fed’in bir faiz indirimine çok uzak olduğunu belirterek, oranları daha fazla artırıp artırmayacaklarına karar vermek için verileri görmeleri gerektiğini ifade etti.

**Tahvil Piyasalarındaki Satış Baskısı Artıyor**

Söz konusu gelişmelerle birlikte tahvil piyasalarındaki satış baskısı 4. işlem gününe taşınırken, bu durumda Fed’in yıl sonuna kadar bir faiz artışı daha yapabileceği ihtimali ön plana çıktı.

**ABD Merkez Bankası Tutanakları Yatırımcıların Odağında**
Analistler, bugün açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının yatırımcıların odağında olduğunu belirterek, tutanaklardan alınacak olası sinyallerin Banka’nın gelecek dönem politikalarına ışık tutabileceğini söyledi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise Fed’in gelecek ay politika faizini yüzde 90 ihtimalle sabit bırakacağı öngörüsü hakim. Ancak, yılın geri kalanındaki iki toplantıda alınacak kararlara yönelik belirsizliklerin devam ettiği ifade ediliyor.

**ABD’li Perakende Devi Home Depot’un Gelirleri Beklentilerin Üzerinde**
Öte yandan, ABD’li perakende devlerinden Home Depot’un gelirleri, satışlarında yıllık yüzde 2 düşüş bildirmesine karşın analist beklentilerini aşmayı başardı.

**ABD’li Bankaların Notlarında Düşüş Yaşandı**
ABD’de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, bazı ABD’li bankaların notunu düşürebileceğine dair uyarısı sonrasında banka hisselerinde değer kaybı yaşandı. Ülkenin en büyük bankalarından JPMorgan Chase’in hisseleri yüzde 2,5, Wells Fargo’nun hisseleri yüzde 2,3 ve Bank of America’nın hisseleri yüzde 3,2 düşerek değer kaybetti.

**Altın ve Petrol Fiyatları**

Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 1.905 dolarda dengelenirken, Brent petrolün varil fiyatı ise 84,2 dolarda bulunuyor.

**Küresel Borsalarda Düşüş Devam Ediyor**
Dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 1,02, S&P 500 endeksi yüzde 1,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,14 oranında düşüş yaşadı. Avrupa’da ise FTSE 100 endeksi yüzde 1,57, CAC 40 endeksi yüzde 1,10 ve DAX 40 endeksi yüzde 0,86 değer kaybetti. Asya piyasalarında ise Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,4, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,8 oranında değer kaybetti.

**BIST 100 Endeksi Günü Değer Kaybıyla Tamamladı**
Yurt içinde dün Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,60 oranında değer kaybederek günü 7.690,75 puandan tamamladı.

**Dolar/TL Sabit Seyretmeye Devam Ediyor**
Dolar/TL, dün günü önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 27,0614’ten tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 27,0640 seviyesinde işlem görüyor. Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türk bankacılık sektörünün görünümünü negatiften durağana yükselttiğini duyurdu. Moody’s’e göre, hükümetin ortodoks politikaların uygulanması yönünde atılmasını destekleyici adımları, Türk bankalarının faaliyet ortamını olumlu yönde etkiliyor.

**Bugün Yurt İçinde ve Yurt Dışında Takip Edilecek Veriler**
Bugün yurt içinde bütçe dengesi, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya’da Zew beklenti endeksleri, ABD’de New York Fed imalat endeksi ve perakende satışlar takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.850 ve 8.000 seviyeleri direnç, 7.600 ve 7.500 puan ise destek konumunda bulunuyor.

Fed tutanakları küresel piyasaları endişelendiriyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.