**Okulların Açılmasına Sayılı Günler Kaldı: Kırtasiye Ürün Fiyatları Arttı**
**Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman,** Ankara’da aşırı fiyat artışları ve zincir marketlerin kırtasiye satışlarına başlaması nedeniyle yeni eğitim öğretim döneminde büyük sorunlar yaşayacaklarını belirtti.
## **Bir Çocuğun Okula Başlama Maliyeti 4 Bin TL**
Küçükarzuman, “11 Eylül’de okullar açılıyor. Ondan bir hafta önce de anaokulları açılıyor. Ailelerin kitap ve kırtasiye alma sıkıntıları, biz kırtasiyecilerin de satış zorlukları başladı. Bugün itibariyle son veriler, geçen yıl ile bu yıl arasında fiyatların yüzde 400 arttığını gösteriyor. Bir öğrencinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir çanta kırtasiye ürünü bu yıl 4 bin TL’yi buluyor. Fiyatlar, sınıf düzeyine göre de artmaktadır. Tırmanan enflasyon fiyat artışlarını kaçınılmaz hale getirdi.” dedi.
## **Maliyetler Arttı**
Küçükarzuman, velilerin ve öğrencilerin ikinci el ders kitapları, yardımcı kitaplar ve kırtasiye malzemeleri için arayış içinde olduğunu dile getirdi. “YKS ve LGS’ye hazırlanacak çocukların bu yılki okul masrafları çok daha büyük olacak. İkinci el piyasası başladı. Dünyada hazırlık ve sınav kitapları konusunda ikinci el sadece Türkiye’de var. Bundan sonra ikinci el daha da hız kazanacak. Şu an liseye geçiş sınavına hazırlanan 8. sınıf öğrencisinin LGS’ye hazırlanırken konu anlatımlı soru bankası bir kaynak kitabı 400-450 TL. Diğer taraftan 12. sınıf öğrencisinin üniversiteye hazırlanırken kaynak hazırlık kitaplarının maliyetleri aldı başını gitti. Ancak buradaki esas sorun; müfredatın sürekli değişmesidir. İkinci el kitaplar da bir anlamda verimli bir çözüm olmuyor.” şeklinde konuştu.
Okullarda özel kitap satışlarının ve test kitapları adı altında öğrencilerden para toplanmasının yanı sıra kitap ve kırtasiye malzemelerinin okul dışında satılmasına da değinen Küçükarzuman, “Okullarda yasal düzenlemelerle kitap satışının yapılmasını ve kitap ve kırtasiye malzemelerinin okul yanındaki esnaflardan temin edilmesini istiyoruz. Okullar ticarethane olmamalıdır.” dedi.
## **Kırtasiye Ürünlerinde KDV Yüzde 20 Oldu**
Kırtasiye ürünlerinde kitapta olduğu gibi KDV’nin kaldırılması gerektiğini belirten Küçükarzuman, “Kırtasiyeciler olarak eğitim sistemine, öğrenci ve öğretmene hizmet ediyoruz. Kitapta olduğu gibi kırtasiyede de KDV sıfır olmalıdır. Bu durumdan 20 milyon öğrenci etkileniyor. Öğrenci hareketliliği Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor ve bu sektör içinde de yüzde 20 olan KDV sorunu bir an önce çözülmelidir.” şeklinde konuştu.
## **Zincir Mağazalarda Kırtasiye Ürünü Satılmamalı**
Sektörün en önemli sorunlarından birinin zincir marketlerin kırtasiye ürünleri satması olduğunu dile getiren Küçükarzuman, “Zincir marketlerin kırtasiye ürünleri satışından dolayı kırtasiyecilerimiz olumsuz etkilenmektedir. Mahalle aralarına kadar giren zincir marketler büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Zincir marketler, esnafın kanını emmektedir. Tüm zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satışının yasaklanması için gereğinin yapılmasını istiyor ve yetkililere çağrıda bulunuyoruz.” dedi.
## **Başkent Kart ile Kırtasiye Desteği**
Bu yıl da ihtiyaç sahibi ailelere Başkent Kartlarında kırtasiye desteği sağlanacağını belirten Küçükarzuman, “Geçen yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilerin ailelerinin başkent kartlarına 300 TL olmak üzere toplamda 54 milyon TL yardım yapıldı. Bu yıl da bu projeyi gerçekleştirerek ihtiyaç sahibi ailelere destek sağlayacağız. Bu ödemeler sadece kırtasiye ve eğitim hizmeti