EkonomiGenelTürkiye

“Hükümetin zam planı: Memur ve emekli maaşları için yapılan zam miktarı açıklandı!”

Memur ve Emekli Maaşları için Zam Hareketliliği Devam Ediyor

TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memurların ve memur emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarındaki maaş zamlarını belirleyecek olan toplu sözleşme görüşmelerinde sona yaklaşılıyor. Kamu işvereni tarafından şu ana kadar iki farklı teklif sunuldu. Ancak her iki teklif de Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerini geride bırakmış durumda. Ayrıca refah payının verilmeyecek olması da memurlar arasında rahatsızlık yaratmıştır.

Bir önceki teklif olarak sunulan yüzde 15-10 oranındaki zam teklifi tepki çekmişti. Ancak bu teklifin aslında başka bir planın parçası olduğu ortaya çıktı. İki aşamalı bir plan yapıldığı belirtilirken toplu sözleşmede memurlara yüksek oranlı bir zam yapılmayacağı ifade edildi. Ekonomi politikaları gereğince memurlara, kamunun tasarruf yapma mesajı vermek amacıyla düşük oranlı bir toplu sözleşme zamı verilmesi planlanmakta. Ancak asıl planın bu olmadığı da ortaya çıktı.

AK Parti hükümeti, yerel seçimlere büyük önem vermektedir. Özellikle İstanbul ve Ankara’daki büyükşehir belediyelerini CHP’den geri alma hedefiyle yapılan bu planlarda memur maaş zammı da yer almaktadır. Toplu sözleşme görüşmelerinde memur maaş zammı düşük tutulacak olmasına rağmen, Ocak ayında memurlara ve memur emeklilerine sürpriz bir oranda zam yapılacak ve bu şekilde yerel seçimlerde destek alınmaya çalışılacak. Haberlere yansıyan bilgilere göre memur maaşlarında enflasyonun yüzde 15 üzerinde bir zam çalışması yapılmaktadır.

EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM OLACAK MI?

Emekli maaşlarına zam yapılması için bir plan olduğu daha önce açıklanmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla emekli maaşlarına zam yapılacağını duyurmuştu. Edinilen bilgilere göre Ekim ayı itibarıyla en düşük emekli maaşı değişecektir. Ancak bu zamdan faydalanamayacak emeklilerin Ocak ayını beklemesi gerekecektir. Bu emeklilere de memurlarda olduğu gibi yüksek bir oranla zam yapılacak ve yerel seçimlerdeki destekleri alınmaya çalışılacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.