EkonomiGenelTürkiye

250 TL’ye çıkan süper meyve kilosuyla dikkat çekiyor!

Tokat’ta Antioksidan Değeri Yüksek Olan Aronya Meyvesinin Hasadı Başladı

Aronya meyvesi, Tokat’ta antioksidan değerinin yüksek olması nedeniyle süper meyve olarak adlandırılmaktadır. Bu meyvenin kilosu 200-250 lira gibi yüksek bir fiyatla alıcı bulmaktadır. Hasadı ise tek tek elle toplanarak yapılmaktadır.

Aronya meyvesi, kandaki kolesterol seviyesini dengeleyerek damar tıkanıklığı, pıhtı oluşumu, saman nezlesi, sinüzit ve astım gibi hastalıklara engel olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda damarları güçlendiren bu meyve, sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır.

Tokat’ta bu meyveyi yetiştiren kişilerden biri olan Murat Akdağ, aronya hasadına başlamıştır. Hasadı elle toplama yöntemiyle gerçekleştiren Akdağ, aronya meyvesini deneyenlerin %90’ının bu meyveyi sevdiğini belirtmiştir.

Murat Akdağ, hasadın sıcak havalarda zor olduğunu ifade ederek konuşmasına devam etmiştir. Aronya meyvesinin kilo fiyatının piyasada 200-250 lira arasında seyrettiğini söyleyen Akdağ, Tokat için tanıtım amaçlı bu meyveyi 150 lira gibi daha uygun bir fiyattan sunduğunu belirtmiştir. Hasat ağustos ortasında başlamakta olup yaklaşık 2 ay boyunca dalında kaldığını da eklemiştir. Aronya bitkisi, ilkbahardan sonbahara kadar sürekli bakım gerektiren bir bitkidir. Özellikle sulama konusunda çok dikkat isteyen bir bitki olup günlük sulama gerektirmektedir. Bakımı çiçeklenme dönemiyle başlamakta ve meyveler tek tek elle toplanmaktadır. Doğal tarım üzerine kurulu olan üretimin hiçbir şekilde yapay bir unsura yer vermediğini vurgulayan Akdağ, aronya meyvesine olan talebin yoğun olduğunu ancak bunu Tokat halkına duyurmanın da önemli olduğunu dile getirmiştir. Şu anda Ankara, Trabzon gibi birçok ile de taleplerin geldiğini belirterek ticari olarak bu meyvenin marmelat, ilaç ve sanayi sektöründe kullanıldığını ifade etmiştir. Aronya meyvesi, elma ve armut gibi bilinen meyvelerden farklıdır ve literatürde özel bir yere sahiptir. Deneyenlerin %90’ının bu meyveyi olumlu bulduğunu da eklemiştir.

250 TL'ye çıkan süper meyve kilosuyla dikkat çekiyor!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.