EkonomiGenelTürkiye

Yatırımcılar Arsa Piyasasında Fırsatları Değerlendiriyor

Gayrimenkul Satışlarında Konut Dışı Gayrimenkuller Öne Çıkıyor

Ülke genelinde ocak-temmuz döneminde 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul el değiştirdi. Bu satışların 675 bin 327’si konut, 942 bin 485’i ise büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul olarak gerçekleşti.

Satış Rakamları Artıyor: Konut Dışı Gayrimenkulde Yükseliş Devam Ediyor

Konut dışı gayrimenkul satışları ocak-temmuz dönemleri baz alındığında 2022’de 912 bin 448, 2021’de 742 bin 583, 2020’de 608 bin 353, 2019’da ise 525 bin 740 adet olmuştu.

Geçen yılın aynı dönemine göre toplam satışlarda yüzde 6,6 azalış, konutta yüzde 17,7 düşüş yaşanırken, konut dışı gayrimenkulde ise yüzde 3,3 artış gerçekleşti.

Toplam satışlar içerisinde konut dışının oranı ilk kez yüzde 58,3’e ulaştı.

Uzmanlar Ne Diyor: Konut Dışında Satışlar Neden Artıyor?

Uzmanlar, son dönemde konut dışı gayrimenkul satışlarında yaşanan artışın nedenlerini değerlendirdi.

MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, Türkiye’de ilk 7 ayda satılan toplam gayrimenkul sayısının 1,7 milyona yaklaştığını belirterek, bunun yaklaşık yüzde 59’unun ticari, arsa, tarla ve arazi gibi konut dışı satışların oluşturduğunu ifade etti. Taş, konut fiyatlarındaki artış, ikinci el konutta erişilebilirlik sorunu, yüksek kredi maliyetleri gibi faktörlerin arsa ve tarlaya ilginin artmasını sağladığını belirtti.

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise konut almak için birikimi olmayan yatırımcıların başta arsa ve tarla olmak üzere başka alanlara yatırım yapmayı tercih ettiğini söyledi. Özgün, bu nedenle arsa ve tarlaya olan talebin devam edeceğini ve bir süre daha yüksek seviyelerde kalabileceğini ifade etti.

Ahmet Büyükduman, gayrimenkul değerleme uzmanları olarak konut satışlarında zayıflama eğilimi olduğunu belirterek, enflasyondan kaçan ancak konuta erişemeyen yatırımcıların arsa ve tarlaya yöneldiğini vurguladı.

Maket Araştırması Yapmadan Dikkatli Olunmalı

Son dönemde özellikle İstanbul’da arsa ve tarla satışlarının çok yapıldığı, özellikle Silivri ve Trakya bölgesinin tercih edildiği belirtiliyor. Ancak Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök, bu tarz satışlarda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Altınkök, göstermelik maket projeler ve yanıltıcı reklamlarla yatırımcıların mağdur edilebileceğini söyleyerek, arsa veya tarla alacak kişilerin mutlaka bölgenin belediyesine başvurarak imar durumunu sormalarını, ayrıca araştırma yapmadan, maketler veya vaatlerle satın alımlardan kaçınmaları gerektiğini belirtti.

Yatırımcılar Arsa Piyasasında Fırsatları Değerlendiriyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.