EkonomiGenelTürkiye

Emekli Maaşlarına 8.077 TL Seyyanen Zam Geldi! SSK ve Bağ-Kur En Düşük Emekli Maaşı İçin Zam Miktarı Belirlendi

**Emekli Maaşlarına Yapılacak Zamla İlgili Son Haberler Ortaya Çıktı**

Emekli maaşlarına yapılacak zamla ilgili son haberleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun paylaştı.

**Emekli Maaşlarına %25 Oranında Zam Yapıldı**

Temmuz ayında 16 milyon emeklinin maaşına %25 oranında zam yapıldığı biliniyor. Ancak emekli vatandaşlar bu zamdan memnun olmayıp “iyileştirme” taleplerinde bulunmuştu.

**Emeklilerin Talepleri**

Emeklilerin talepleri arasında primler arasındaki farkın giderilmesi, en düşük emekli maaşının iyileştirilmesi ve seyyanen zam yer alıyordu.

**Cumhurbaşkanı Talimat Verdi**

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Vedat Işıkhan, Çorum’da bir emekli vatandaşla yaptığı sohbette “Çok rahat olun, lütfen. Cumhurbaşkanımız talimat verdi bize. Çalışıyoruz. Söz verdik. Meclis açılır açılmaz, inşallah” ifadelerini kullandı. Bakanın bu açıklaması sonrasında gözler Ekim ayında açılacak meclise çevrildi.

**Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’un Paylaşımı**

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda zamla ilgili beklentileri değerlendirdi. Özgür Erdursun’a göre en düşük emekli maaşı 10.000 TL’yi bulacak, ancak yine de enflasyon oranına göre bu maaş düşük kalacak. Erdursun, memur emeklisine verilen 8.077 TL seyyanen zamın bütün emeklilere verilmesi gerektiğine dair bir beklenti olduğunu belirtti.

**En Düşük Emekli Maaşı 15.000 TL’yi Geçebilir!**

Eğer beklendiği gibi seyyanen zam gerçekleşirse en düşük emekli maaşı 15.577 TL’yi bulabilir. Ayrıca maaş ve prim dengesizliği giderilirse daha fazla prim ödemesi alanlar ile tabandan emekli olanlar arasında da bir fark oluşacak.

**Zam Oranları Değişiyor**

Emeklilere her yıl ocak ve Temmuz aylarında zam yapılıyor. Son zamanlarda zam miktarına refah payı da eklendiğinden toplam ücret belirleniyor. Memur zammında ise 6 aylık enflasyon oranına ek olarak toplu sözleşme zammı bekleniyor.

**Kamu Toplu Sözleşmeleri**

7. dönem kamu toplu sözleşmesinde devletin memur emeklisine yaptığı zam teklifi belli oldu. 2024’ün ilk 6 ayında yüzde 14, ikinci 6 ayında yüzde 9 zam teklif edilirken, 2025 için ise ilk 6 ayda yüzde 6, ikinci 6 ayda yüzde 5 zam öngörülüyor.

**İkinci Zam Teklifi**

Toplu sözleşme görüşmelerinde ikinci zam teklifinin detayları da açıklandı. Buna göre, 2024’ün ilk 6 ayı için yüzde 15, ikinci 6 ayı için yüzde 10 zam yapılacak. 2025’in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam öngörülüyor. Eğer emeklilerin talep ettiği seyyanen zam gerçekleşirse memur ve emekli maaşı arasındaki fark kapanmış olacak.

Emekli Maaşlarına 8.077 TL Seyyanen Zam Geldi! SSK ve Bağ-Kur En Düşük Emekli Maaşı İçin Zam Miktarı Belirlendi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.