EkonomiGenelTürkiye

Evde Bakım Parası ve 65 Yaş Maaşı ile Engelli Aylığına Yapılan Zamlar

Türkiye’de Sosyal Desteklerde Son Durum ve Zam Oranları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Açıklama Yaptı

Türkiye’de birçok insan, sosyal desteklerdeki son durum ve zam oranları hakkında bilgi almak istiyor. Özellikle yeni zamlı evde bakım parası, yaşlılık maaşı, 65 yaş maaşı ve engelli aylığı gibi desteklerdeki rakamlar vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarındaki zamların ardından sosyal destek ödemelerinde ne gibi artışlar olacağı da dikkatle takip edilen konular arasında yer alıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayı itibarıyla asgari ücretin 11 bin 402 liraya yükseltileceğini duyurmuştu. Bu zam ile asgari ücrete yüzde 34 oranında bir artış gerçekleşmiş oldu.

Emekli ve Memur Maaşlarında Zam Oranı Belirlendi

Haziran 2023’e ilişkin enflasyon rakamları açıklandıktan sonra, emekli ve memur maaşlarında beklenen zam oranı da kesinleşmiştir. Yapılan açıklamaya göre, zam oranı yüzde 17,55 olarak belirlendi. Ancak emekli aylıklarına yüzde 25 oranında zam yapıldı ve en düşük memur maaşı da 22 bin lira seviyesine çıkarıldı.

İşte Güncel Sosyal Destek Ücretleri

65 yaş aylığı, diğer adıyla yaşlılık maaşı, üç ayda bir olmak üzere 1.997 lira olarak ödeniyordu.

Temmuz zammıyla 65 yaş aylığı, 2 bin 348 TL’ye yükselmiştir.

Evde bakım yardımı da Temmuz ayında zamlanan desteklerden biridir. Bakıma muhtaç olan yaşlılar ve engelliler için ödenen evde bakım yardımı, yılın ilk altı ayında 4 bin 336 TL olarak ödeniyordu.

Evde bakım yardımı, Temmuz zammının ardından 5 bin 97 lira olmuştur.

Evde bakım yardımından faydalanmak isteyenlerin, hane içindeki kişi başı gelirinin 7 bin 601,55 TL’yi geçmemesi gerekmektedir.

Engelli maaşı da Temmuz ayında zam almıştır. Yüzde 40-69 arası engelli vatandaşlara ödenen maaş, 1.597 liradan 1.874 liraya yükselmiştir.

Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu olan vatandaşlar için verilen maaş da ara zamla, 2 bin 392 liradan 2 bin 811 liraya çıkmıştır.

18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlar için ödenen engelli yakını maaşı da temmuz zammıyla 1.594 liradan 1.874 liraya yükselmiştir.

Evde Bakım Parası ve 65 Yaş Maaşı ile Engelli Aylığına Yapılan Zamlar

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.