EkonomiGenelTürkiye

“Altın zirveye oturdu: Merkez Bankası’nın kararı bekleniyor!”

Altın fiyatları ABD verileriyle yükselişe geçti

Altın piyasası, ABD’de açıklanan verilerin etkisiyle hareketleniyor. Altının ons fiyatı, 1.920 doları geçerek yükselişe geçti. Gram altın, ise 1.680 lirayı aşarak son bir haftanın en yüksek seviyesini gördü. Dolar ise 27,21 TL seviyesinde işlem görüyor.

ABD verilerinin etkisiyle altın fiyatları yükseldi

Altın fiyatları, ABD’de açıklanan verilerin etkisiyle yukarı yönlü hareketlendi. Altının ons fiyatı sabah saatlerinde yüzde 0.3’lük bir yükselişle 1.921 dolara çıktı.

Bu gelişmeler doğrultusunda, gram altın fiyatı da 1.675 liradan 1.682 liraya yükseldi.

ABD verileri para politikasının sıkılaştırma döneminin sonuna gelindiğine dair beklentileri besleyerek altındaki yükselişi tetikledi. Ağustos ayında açıklanan Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sektöründe piyasa beklentilerinin altında kalınarak aylık 2 puan düşüş gösterdi.

Dün, S&P Global tarafından açıklanan ABD’nin ağustos ayı imalat, hizmet ve bileşik PMI öncü verilerine göre, imalat sektörü PMI değeri geçen aya göre 2 puan düşüşle 47 oldu. Hizmetler sektörü PMI değeri ise aylık 1.3 puan azalarak 51’e geriledi. Bileşik PMI de aylık bazda 1.6 puan düşüşle 50.4’e geriledi.

Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında

Merkez Bankası bugün yapacağı faiz toplantısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Reuters ve Anadolu Ajansı anketine katılan ekonomistler, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 17,5’ten yüzde 20’ye yükseltmesini bekliyor. Geçtiğimiz ay yapılan atamalarla tamamen değişen Para Politikası Kurulu’nun hazırlayacağı metin de piyasa tarafından takip edilecek.

Öte yandan, Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde aldığı kararın etkileri hâlâ hissediliyor. Kurum yetkilileri bir toplantıda bankacılara, “Bu karar gerekiyordu. Müşterileri Kırmızı Kod Mevduat hesabına geçirmeye çalışın” mesajını iletti.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise bir televizyon programında, Kırmızı Kod Mevduat’ın halen en cazip ürün olduğunu belirterek, müşterilere bu ürünü tavsiye etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Yayınlanan tüketici güven endeksi ise sert bir şekilde düşüş göstererek 68 değerine geriledi. Bu, son bir yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

Global piyasalar, bilanço etkilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle yüksek risk iştahıyla yükselmeye devam ediyor. Risk alma iştahındaki artışla birlikte DXY endeksi dün akşam 103,885’ten 103,235’e geriledi ve doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösterdi.

Ayrıca, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole toplantısındaki konuşmaları da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.