EkonomiGenelTürkiye

Cüzdanındaki 5 25 50 kuruş ve 1 TL’ler! Darphane bozuk para krizine son veriyor

Cüzdanında kumbarasında 5 25 50 kuruşu 1 TL’si olanlar! Darphane hepsini topluyor bozuk para krizi patlak verdi

Zamlar ve Küsüratlı Fiyatlar Bozuk Para İhtiyacını Artırıyor

Son dönemde peş peşe gelen zamlar piyasada büyük bir bozuk para ihtiyacı doğmasına neden oldu. Ekmeğin bazı şehirlerde 6 TL bazı şehirlerde 7,5 TL olması, dolmuş ücretlerinin mesafe farkına göre 12, 13, 17 TL gibi küsüratlı hale gelmesi gibi durumlar, bozuk paraya olan ihtiyacı artırdı. Ancak bundan daha da büyük bir sorun ortaya çıktı.

Darphane Yeni Sisteme Geçti, Madeni Para Krizi Patlak Verdi

Pandemi döneminde yaşanan ekonomik çalkantı, değerli metallerin fiyatlarında rekor artışa neden oldu. Bu durum da madeni paraların basım maliyetlerini yükseltti. Bazı madeni paralar, hurda fiyatlarının altında kaldı. Bu da hurdacıları bozuk para toplamaya yönlendirdi. Darphane, bu süreçte alınan bir kararla bozuk paraların basım maliyetini düşürmek için paraların ağırlığını ve kalınlığını azalttı.

Darphane, eski bozuk paraları piyasadan çekerken, yeni bozuk paralarının basımının da sınırlı kaldığı iddiası gündeme geldi. Marketler, tekel bayileri, bakkallar, ekmek bayileri, kafeler, lokantalar, bayiler ve dolmuşlar gibi yerlerde büyük bir bozuk para krizi yaşanmaya başlandı.

Esnaf ve Müşteriler Bozuk Para Krizinden Etkileniyor

Esnaf, bozuk para olmadığı için para üstü veremediğini belirtiyor ve para aramak için dilencilere mahkum kalıyor. Birçok üründe küsüratlı fiyatların olduğunu ifade eden esnaf, günlük 500-600 TL bozuk para ihtiyacı olduğunu ve müşterilerine para üstü verirken büyük sıkıntılar yaşadığını dile getiriyor.

Bozuk para krizi nedeniyle herkesin kredi kartı ile ödeme yapmak istediğini ancak bu durumun kendilerine komisyon giderleri olarak yansıdığını belirten esnaf, sorunun bozuk para arzının artırılmasıyla çözülmesini istiyor. Darphane tarafından ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Piyasada bozuk para kıtlığı yaşanıp yaşanmadığı konusunda siz ne düşünüyorsunuz? Siz de bu tip durumlarla karşılaştınız mı?

Cüzdanındaki 5 25 50 kuruş ve 1 TL'ler! Darphane bozuk para krizine son veriyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.