EkonomiGenelTürkiye

Dev Banka, Türkiye üzerinde etkisini gösterecek kararını duyurdu. Faiz ve enflasyon tahminlerinde değişiklik yapıldı.

**Merkez Bankası Faiz Kararıyla Türk Ekonomisi Güçlendi**

**Faiz Beklentisi Arttı!**

Merkez Bankası’nın beklenmedik bir zamanda aldığı faiz kararı Türkiye ekonomisinde tarihi bir gün yaşanmasına sebep oldu. Politika faizini yüzde 25’e çıkaran Merkez Bankası, dolar kurunda düşüş sağlayarak ekonomiye olan güveni artırdı. Bu durum özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine daha pozitif bir şekilde bakmasını sağladı.

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrasında Türkiye ekonomisiyle ilgili yapılan tahminler de değişmeye başladı. Bu değişikliklerden ilki, ABD’li dev banka JPMorgan tarafından yapıldı. JPMorgan ekonomistlerinden Fatih Akçelik, kurum olarak yeni aldıkları kararları açıkladı. Buna göre JPMorgan, hem faiz beklentisi hem de enflasyon tahmini konusunda değişiklik yaptı.

Daha önce JPMorgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yıl sonu politika faizini yüzde 30 olarak tahmin etmişti. Ancak bugün politika faizinin yüzde 25’e yükselmesiyle birlikte bu tahmin geçersiz hale geldi. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK), 2023 yılında 4 faiz kararı daha açıklayacak. JPMorgan’ın beklentilerini ifade eden Fatih Akçelik, “Yıl sonu politika faizi beklentimizi yüzde 30’dan yüzde 35’e çıkardık. Yıl sonuna kadar her toplantıda Merkez Bankası’nın 250 baz puanlık faiz artırımı yapmasını bekliyoruz. Bu durumda Aralık ayında PPK toplantısında politika faizinin yüzde 35 olmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

**Enflasyon Tahmini Yükseldi!**

JPMorgan’ın enflasyon tahminiyle ilgili olarak da açıklama yapan Fatih Akçelik, “Yıl sonu enflasyon tahminimiz yüzde 57 olarak açıklanmıştı. Ancak bu tahmini revize ettik ve Türkiye’de yıl sonunda enflasyonun yüzde 62 olacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonun yükselişi 2024 yılının Mayıs ayına kadar devam edecek ve en yüksek seviyesine yüzde 70 ile o ayda ulaşacağını düşünüyoruz. 2024 yılı enflasyon beklentimizi ise değiştirmedik ve enflasyonun yüzde 34 olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Dev Banka, Türkiye üzerinde etkisini gösterecek kararını duyurdu. Faiz ve enflasyon tahminlerinde değişiklik yapıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.