EkonomiGenelTürkiye

Gram Altın Fiyatı Faiz Kararı Sonrası Ne Kadar?

Merkez Bankası’ndan Faiz Artışı ve Dolar Kuru Etkisi

Merkez Bankası, Türkiye ekonomisinde oldukça kritik bir gün yaşandığını göz önüne alarak politika faizini sürpriz bir hamle ile yüzde 25’e yükseltti. Bu faiz kararı piyasalarda adeta soğuk duş etkisi yarattı. Türk lirası değer kazanırken dolar kurunun yükseliş patikası kesildi. Bu durum aynı zamanda gram altın fiyatlarında da gerilemeye neden oldu. Ancak kurdaki gerilemenin kuyumcularda fiziki gram altın fiyatlarına yeteri kadar yansımadığı görüldü.

Şu Anda Dolar Kuru Ne Kadar?

Merkez Bankası’nın faiz artışı ile birlikte dolar kurunda gerileme yaşandı. Bu fiyat düşüşü ile beraber dolar kuru şu anda 25,83 TL seviyesinde bulunuyor. Dolar kuruna yönelik bu fiyatlamalar piyasada tam bir sürpriz oldu. Faiz kararından önce 27,21 TL seviyesinde işlem gören dolar kurunun gerilemesi piyasada genel olarak tüm fiyatlamaları etkiledi. Altın piyasası da bu etkilerden nasibini aldı.

Gram Altın Ne Kadar Oldu?

Gram altın fiyatı belirlerken ons altın ve dolar kuru baz alınır. Ons altın şu anda 1.921 dolar seviyesinde fiyatlanırken dolar kurundaki gerileme gram altının fiyatını da aşağı çekti. Ancak Türkiye’deki altın piyasasında bir süredir iki ayrı fiyatlama yapılıyor. Bankalar arası piyasada kullanılan ekran fiyatına göre gram altın şu anda 1.595 TL seviyesinde işlem görüyor. Bununla birlikte, kuyumcularda fiziki altın piyasası olanaklarıyla gram altını işlemek mümkün değil.

Kuyumcularda gram altın fiyatının şu anda 1.699 TL olduğu bildirildi. Uygulanan makas aralığı nedeniyle kuyumcularda gram altın, bankalar arası piyasaya göre 104 TL daha yüksek bir fiyatla işlem görüyor. Bu makas aralığı genellikle 40-50 TL seviyesinde olmasına rağmen, bugün yaşanan kur şoku ile birlikte kuyumcular makas aralığını 100 TL’nin üzerine çıkarmaya başladılar.

Gram Altın Fiyatı Faiz Kararı Sonrası Ne Kadar?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.