EkonomiGenelTürkiye

“Sıfır Kilometre Otomobil Fiyatları, Döviz Şoku Sonrası Gerileyecek mi?”

Sıfır Kilometre Otomobil Fiyatlarındaki Değişimler ve Kur İndirimleri

Kur Yükselişi ve Fiyat Artışları

Türkiye ekonomisinde tarihi bir gün yaşanıyor. Merkez Bankası’nın çok önce atması gereken faiz adımı gecikmeli olsa da bugün geldi. Para Politikası Kurulu politika faizini sert bir şekilde yükselterek yüzde 25’e çıkardı. Bu gelişme karşısında Türk lirası yabancı para birimleri karşısında yaklaşık yüzde 2 oranında değer kazandı. Dolar ve euro kuru düşerken piyasada buna dair fiyatlamalar yapılması bir beklenti haline dönüştü. Sıfır kilometre otomobillerin fiyatlarında döviz kurlarındaki düşüşten kaynaklanan indirimler yapılacak mı?

Kur Yükselişi Nedeniyle Zam

Sıfır kilometre otomobillerin büyük bir çoğunluğu yurt dışından ithalat şeklinde Türkiye’ye geliyor. Bu piyasada maliyetler genellikle euro kuru üzerinden hesaplanıyor. Seçimlerden sonra döviz kurları sert şekilde yükselirken iki aylık süreçte otomobil fiyatları 6 defa ayrı ayrı zam yapılmıştı. Bu 6 zammın 2’si her ayın başında yapılan normal zamlardı. Ancak yapılan 4 zam sadece kur artışı kaynaklı zamlardı. Otomobil firmaları bu zamları yapmış olmalarına rağmen eleştirilmedi ve maliyet artışı kaynaklı bu fiyat artışları normal karşılandı.

Otomobil Fiyatlarında İndirim Beklentisi

Kur artışlarını fiyatlarına yansıtan otomobil firmaları şimdi ise kur düşüşlerini fiyatlarına indirim olarak yansıtmaları bekleniyor. Ancak otomobil sektöründe işler biraz farklı yürüyor. Sipariş üzerine yapılan yurt dışından getirilen otomobillerin fiyatlarına kur düşüşlerinin indirim olarak yansıması hemen gerçekleşmeyebilir. Bunun için en az 1 aylık sürenin geçmesi gerekecek. Bu süre geçtikten sonra yapılacak maliyet hesaplamalarına göre otomobil fiyatlarında indirim kararı alınabilecek.

Ekonomistlerin İhtimal Vermediği Durum

Döviz kurlarında fiyat düşüşlerinin otomobil fiyatlarına indirim olarak yansımasının ana şartı kurların yeniden yükselmemesi olarak gösteriliyor. Ekonomistlere göre ise kurdaki düşüşler geçici olacak. Sadece faiz artırımının yapıldığı ve ödemeler dengesi ile cari açık sorununun devam ettiği gerekçesiyle ekonomistler kurlarda yeniden yükselişler bekliyorlar. Döviz kurları yeniden yükselirse otomobil fiyatları için indirim ihtimali dahi olmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.