EkonomiGenelTürkiye

Emekli Maaşlarında Artışlar! Çalışma Bakanlığından Zam Formülleri!

Emeklilere Yeni Zam Geliyor: İşte Detaylar

ÇALIŞMA BAKANLIĞI HESAPLAMA YAPIYOR!

Türkiye’de haksızlığa en çok uğrayan kesim haline gelen emeklilerin maaşlarına iyileştirme yapılacağı bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Ancak bu iyileştirmenin ne zaman ve ne şekilde olacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekim ayında TBMM’nin açılmasını işaret etti. AK Parti’den gelen açıklamalarda ise yıl sonuna kadar sürecin uzayabileceğine dair bazı beyanatlar olduğu görüldü.

Temmuz ayında çok yetersiz bir zam almak zorunda kalan emekliler için yeni bir zam bir ihtiyaç oldu. Ancak emeklilere ek bir bütçe oluşturmak oldukça zorlayıcı bir süreç gerektiriyor. 2023 yılının normal bütçesi ile ek bütçesi çoktan hazırlandı ve emeklilere yapılacak ek zam bu bütçe içerisinde yer almamıştı. Hatta bütçeler hazırlanırken emeklilere ek zam yapılacağına dair gündem de yoktu. SGK’nın her ay 16 milyon kişiye emekli maaşı vermesi ile bu kurumun bütçesi de çok güçlü değil. Çalışma Bakanlığı şimdi emeklilere yapılacak ara zam için hesaplamalara başladı ve kaynak arayışına girdi.

3 FORMÜL MASADA!

Çalışma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı emekli maaş zammı formülleri kamuoyuna sızdı. Buna göre 3 farklı formül üzerinde çalışmalar yapılıyor ve bu formüllerden birisi uygulanacak. Üç formülde de emekli maaşları farklı tutarlarda etkilenecek.

Seyyanen Zam:

İlk formüle göre emeklilere bir miktar belirlenerek seyyanen zam yapılacak. Bu zamda öncelik 7.500 TL’nin altında kök maaşı olan emeklilerden başlamak üzere kademeli olarak tüm emeklilerin aylıkları artırılacak. Maaşların bu yollar 2.000 TL ile 4.000 TL arasında değişik tutarlarda yükseltilmesi hedefleniyor.

Ocak Zammı ve Refah Payı:

İkinci formüle göre ise emeklilere Ocak zammı daha erken bir tarihe çekilecek ve maaş zammının üzerine bir de refah payı eklenecek. Hesaplama ise enflasyon tahminlerinden yapılacak. Beklentilere göre emeklilerin ocak zammının yüzde 30 olacağı tahmin ediliyor. Bu oranı refah payı ile yüzde 40’a çıkartacak olan hükümet Ekim veya Kasım ayı gibi zammı uygulayacak. Ocak ayında ise emekli maaşlarında bir artışa gidilmeyecek.

En Düşük Maaşın Yükseltilmesi:

Son formül ise en düşük emekli maaşının yükseltilmesi olacak. Buna göre şu anda 7.500 TL olan bu tutar 10.000 TL’ye yükselecek. Böylece 7.500 TL ile 10.000 TL arasında emekli maaşı alanların maaşları yükselmiş olacak. 10.000 TL üstü emekli maaşı olanlara ise herhangi bir maaş zammı verilmeyecek. Onlar maaş zamlarını Ocak ayında alacaklar.

Emekli Maaşlarında Artışlar! Çalışma Bakanlığından Zam Formülleri!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.