EkonomiGenelTürkiye

KKM uygulaması için Merkez Bankası’ndan bankalara talimat

**Merkez Bankasının Yeni Uygulama Talimatları – Vadeli TL Mevduat ve Menkul Kıymet Tesisinde Değişiklikler**

**Merkez Bankasının Yeni Uygulama Talimatları – Vadeli TL Mevduat ve Menkul Kıymet Tesisinde Değişiklikler**

Merkez Bankası’nın son düzenlemeleriyle beraber vadeli TL mevduat ve menkul kıymet tesislerinde önemli değişiklikler yapıldı. Bu düzenlemelerle birlikte vadeli TL mevduat için vade hedefleri belirlenirken, menkul kıymet tesisinde de faiz/kar payı oranlarına yönelik düzenlemeler yapıldı.

**Vadeli TL Mevduat Düzenlemeleri**

Merkez Bankası’nın yeni uygulama talimatlarına göre vadeli TL mevduat için geçiş hedefleri belirlendi. Buna göre, gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az %10, TL kur korumalı mevduatlar için ise en az %50 oranında vadeli TL mevduata geçiş yapılması hedeflendi. Ayrıca, geçilecek TL mevduatın vadesi en az 32 gün olarak belirlendi.

Bankaların bu hedeflere nasıl ulaşabileceği de açıklığa kavuştu. Uygulama talimatına göre, bankalar %95 yenileme oranını gerçekleştirerek veya döviz dönüşümlü hesaplardan 32 gün ve üzeri TL vadeli mevduata geçişi sağlayarak %95 hedefine ulaşabilecekler. Ayrıca, gerçek kişiler için açılan yeni dönüşüm hesaplarının, vadesi gelen dönüşüm tutarının en fazla %10’u hedefe sayılacak şekilde düzenleme yapıldı.

**Menkul Kıymet Tesisinde Değişiklikler**

Merkez Bankası’nın düzenlemeleri ayrıca menkul kıymet tesisinde de değişiklikler içeriyor. Öncelikle, faiz/kar payı oranına göre menkul kıymet tesisinde referans oranlar yeniden düzenlendi. İhracat ve yatırım kredilerinde referans oranı 1,4 katına, diğer TL ticari kredilerde 1,8 katına ve ihtiyaç kredilerinde ise 2 katına yükseltildi.

Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıkların göz önüne alındığı düzenlemede, bu kuruluşların TL’ye geçiş ve TL payı hedeflerine ulaşmaları için uzun bir süre tanındı. Bu kapsamda düzenlemenin yükümlülükleri Nisan 2024’e kadar uzatıldı, böylelikle aynı hedefe daha uzun bir süre içerisinde ulaşma imkanı sağlandı.

Son olarak, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımlanan muafiyet süresi de 31 Ağustos 2023’ten 1 Ocak 2024’e kadar uzatıldı.

Bu düzenlemelerle birlikte Merkez Bankası, finansal sistemdeki likiditeyi yönlendirerek ekonominin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve finansal istikrarı desteklemeyi hedeflemektedir. Bankaların bu düzenlemelere uyum sağlaması önem arz etmektedir.

KKM uygulaması için Merkez Bankası'ndan bankalara talimat

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.