EkonomiGenelTürkiye

58 Yaşında Emeklilik İçin Yeni Dönem Başlıyor! SGK’nın Açıklaması İle Kimler Hemen Maaş Alabilecek?

Emeklilik Mevzuatında Değişiklikler ve Kısmi Emeklilik

3600 Gün Emeklilik İçin Yeterli Mi?

Türkiye’de emeklilik mevzuatı, çalışanların aklını karıştıran ve sürekli değişen bir yapıya sahiptir. Emeklilik sistemi zaman içinde birkaç kez değiştiğinden dolayı, emeklilik şartları da ilk kez sigortalı olunan tarihe göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle, emekli olabilme süresi kişisel bir nitelik kazanmaktadır. Bu soruya cevap verebilmek için SGK mevzuatında farklı kıstaslar göz önünde bulundurulmalıdır.

Kısmi Emeklilik Nedir?

Kısmi emeklilik, 3600 prim günü ile emeklilik anlamına gelir ve bu konuda bazı detaylar merak edilmektedir. Ancak, herhangi bir kişinin 3600 gün prim ödemesi tamamladığı durumda emekli olabileceği anlamına gelmemektedir. SGK mevzuatına göre, prim günlerini tamamlayamayacak olan kişilere kısmi emeklilik hakkı verilmektedir. Bu da 3600 prim günü koşulu ile gerçekleştirilmektedir. Kadınlar için kısmi emeklilik yaşı 58, erkekler için ise 60 olarak belirlenmiştir.

Kimler İçin Geçerli?

Aslında SGK’nın kısmi emeklilik imkanı her sigortalı için geçerlidir, ancak şartları farklılık göstermektedir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk kez sigortalı olanlar için kısmi emeklilik şartı 3600 gündür. Ancak 1999 sonrasında sigortalı olanlar için ise bu prim şartı 3600 yerine 4500 ve 5400 gün olarak uygulanmaktadır. SSK’lılar için 4500 gün, Bağkur’lular için ise 5400 gün prim şartı geçerlidir. Yaş şartı, bu çalışanlar için de geçerlidir.

Maaşlar Ne Kadar?

Kısmi emeklilikle emekli olanların alacakları maaş miktarı da araştırılmaktadır. Burada, ödenen prim seviyesine göre kişiye özel uygulamalar yapılmaktadır. Ancak, 2008 sonrasında aylık bağlama oranları sigortalılar aleyhinde değiştiğinden dolayı yüksek bir emekli maaşı almak mümkün olmamaktadır. Genellikle en düşük emekli maaşının altında bir ödeme yapılmakta ve bu miktar 7.500 TL’ye kadar tamamlanmaktadır. Ancak, yüksek prim ödeyen kişiler bu tutarın üzerinde emekli maaşı alabilmektedirler.

58 Yaşında Emeklilik İçin Yeni Dönem Başlıyor! SGK'nın Açıklaması İle Kimler Hemen Maaş Alabilecek?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.